Jdi na obsah Jdi na menu

Bowle

ObrazekBlíží se Silvestr. Co takhle namísto tradičního šampaňského nebo sektu zkusit něco jiného? Co třeba vyrobit si bowli? A pokud máte děti, tak i jim můžete bowli připravit, samozřejmě nealkoholickou.

ObrazekBowle

Co je bowle

Bowle je příležitostný nápoj připravený z vína (často šumivého), ovoce s výraznou vůní (jahod, malin, ananasu, broskve, pomeranče), bylinek a cukru (sirupu) někdy s přídavkem likéru, destilátu a sodové vody. Bowle by neměla být příliš silná, je vhodná pro velkou společnost, na různé párty. Protože v ní plavou kousky ovoce, tak se nedá pít. I když se jedná převážně o tekutinu, bowli konzumujeme zásadně lžičkou.

Příprava bowle

Do bowlové nádoby dáme pokud možno čerstvé ovoce. Samozřejmě můžeme přidat i kompot, neboť různé exotické druhy bychom asi v čerstvém stavu vždy po ruce neměli. Aby ovoce dobře nasáklo alkoholem, krájíme ho na malé kousky. Ty se také lépe nabírají na malou dezertní lžičku. Ovoce přesypeme hrubým cukrem nebo zalijeme cukrovým sirupem, můžeme přidat i koření. Nakrájené ovoce sypeme zásadně pískovým cukrem, moučkový by bowli zakalil. Pak zalijeme vínem tak, aby všechno ovoce bylo potopené. Vše dáme na několik hodin proležet do chladného prostředí. Teprve potom - pokud chceme zdůraznit nebo naopak zjemnit chuť - případně doléváme likér. Bowle nikdy nechladíme přímo ledem, tj.nasypáním kostek ledu do nápoje (dochází k ředění).

Servírování bowle

K servírování bowle je určena speciální nádoba - skleněná baňatá "bowlová terina", v níž je otvor na naběračku. Ta by měla být rovněž skleněná. Bowli naléváme do skleniček, skleněných šálků nebo speciálních šálků, které jsou součástí bowlové soupravy (terina, sběračka, šálky). Pokud nemáme tento set ani terinu, vystačíme s velkým skleněným džbánem a širšími sklenkami. Na osobu počítáme asi 15 cl bowle. Bowli můžeme připravit buď alkoholickou nebo nealkoholickou. Bowle má mít teplotu bílého vína, měla by být tedy vychlazená asi na 10°C.

Náš recept: Bowle

Suroviny: 2 plechovky ananasu, 3 plechovky mandarinek, 1plechovka broskví, 0,5l rumu, 1l polosuchého bílého vína, cukr, sekt nebo sodová voda

Příprava: Z ovoce slijeme šťávu, ovoce nakrájíme na kousky vložíme do nádoby, přidáme ananasovou nebo mandarinkovou šťávu z kompotu, osladíme dle chuti a zalijeme 0,5l rumem. Necháme tak 3 dny v chladu naložené za občasného promíchání. Pak dolijeme víno, sekt nebo sodovou vodu. Podáváme chlazené.

Dětská bowle(koktejl)

Suroviny: 2 litry ovocného čaje, 1 pomeranč, 1 jablko, 1 kiwi, cukr podle chuti, šťávu z 1 citronu

Příprava: Připravíme si čaj, který necháme vychladnout.Do džbánku dáme na kostičky pokrájené ovoce, zasypeme cukrem, přidáme citronovou šťávu a necháme krátce odpočinout. Dolijeme čajem a plníme do sklenic. Podáváme se slámkou a delší lžičkou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook