Jdi na obsah Jdi na menu

Angreštové čatní

fotka Angreštové čatní
 
   
   
   
   
 

Použité suroviny receptu Angreštové čatní:

1 kg rozmixovaného angreštu  | 200 g nakrájené cibule  |  šťáva ze 2 citronů  | 1 ks červená nakrájená feferonka  | 75 g rozinek  | 1dl ovocného octa  | 1 lžička soli  | 2 ks bobkové listy

Postup přípravy receptu Angreštové čatní:

Smícháme angrešt, cibuli, šťávu, feferonku, rozinky, ocet, sůl a bobkové listy. Přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut. Potom přidáme 150 g cukru a vaříme 15 minut. Horké dáme do sklenic a uzavřeme. Čatní podáváme všude tam, kde hořčici, ale i k pečeným a grilovaným masům.

Jak pěstovat angrešt

Angrešt je bobulovina s chutnými, velkými plody a pěstebními nároky podobnými, jako má rybíz. Vyzkoušejte jeho pěstování i vy: pokud víte, jak na to, nedá vám péče o něj příliš práce.

Angreštová historie

Plané odrůdy angreštu (rod Grossularia) pocházejí z mírného pásma Evropy, Asie a Ameriky. Záměrným vyšlechtěním došlo ke zvětšení plodů a zvýšení odolnosti proti chorobám. Tyto rostliny se prvotně začaly pěstovat v Anglii a Francii někdy v patnáctém století a pak se rozšířily do celé Evropy.  

angrešt 1.jpg
V českých zahradách patří angrešt ke stálicím

U nás se angrešt začal v zahradách objevovat až ve století devatenáctém, kdy také docházelo k prvním šlechtitelským pokusům. Pěstitelé začali s roubováním angreštu na zlatou meruzalku, a tak se zrodila jeho stromková forma. Některé naše odrůdy patří ke světové špičce. 

Pěstování má své zásady  

Angrešt nikdy nesázejte tam, kde svítí po celý den slunce –lepší je přistíněná poloha někde v závětří vaší zahrady. Půdní nároky má malé, stačí mu živná humózní půda s dostatkem zálivky. Každý rok zjara proveďte zmlazovací řez: staré výhony odstraňte a na stromku nebo keři nechte jenom ty mladé.  

Pro lepší úrodu vysazujte vždy několik stromků nebo keřů vedle sebe, angrešt je samosprašnou rostlinou. Stromky potřebují mohutnou oporu sahající až po korunku – jinak se může stát, že se vylomí v místě naroubování.  

angrešt 2.jpg
Plody se v kuchyni dají zužitkovat mnoha způsoby  

Na podzim, po odhrabání a spálení listí, angrešt namulčujte kompostem nebo drcenkou z větví. Tato vrstva bude bránit hlubokému promrznutí půdy.  

Sázet můžete na jaře i na podzim

Nové stromky můžete sázet jak na podzim, tak na jaře. Do vykopané jámy, do níž chcete stromek zasadit, přidejte předtím nasekanou trávu a drobný rozleželý kompost, který bude rostlinu zásobovat živinami.

angrešt 3.jpg
Stromkový angrešt potřebuje kůl vysoký po korunku

Další rok již musíte hnojit tekutým hnojivem, protože zásoba živin se vyčerpá a bude nutné ji doplnit jiným způsobem hnojení.  

Užitková zahrada | Drobné ovoce | Choroby a škůdci | Ochrana a péče | Výživa a hnojení

Lze ochránit angrešt před americkým padlím?

Prevence je lepší než léčba  

Pravidelná péče je základem boje s nejúpornější chorobou posledních let, která trápí většinu všech zahrádkářů: padlí hnědé americké.

padlí.jpg
Padlí se v poslední době objevuje po celém našem území

Pomocí proti němu (byť ne stoprocentní) je postřik přípravkem Bioton, pálení napadených větví a pravidelné odstranění spadaného listí. Řešením je také pěstování pouze rezistentních odrůd.

Užitková zahrada | Drobné ovoce | Choroby a škůdci | Ochrana a péče | Ovoce

Americké padlí angreštové vs. nové rezistentní odrůdy

Zvláště dvakrát tato pravidla platí při pěstování angreštu keřového, protože v hustém keři je vyšší vlhkost, jež napomáhá rozvoji choroby. Pro správnou identifikaci a následnou léčbu rostlin vám pomůže následující tabulka: 

Název choroby nebo škůdce Specifické příznaky Léčba Prevence
Antraknóza angreštu žlutozelené skvrny na listech, odumírání listů, oslabení postřik přípravkem Dithane M45 správný výběr místa pro pěstování
Mšice srstková pokroucené listy opakovaný postřik přípravkem Primor WG postřik přípravkem Oleoekol před rašením
Padlí americké plesnivění plodů a listů, opad plodů, chřadnutí rostliny opakovaný postřik přípravkem Bioton pálení spadaného listí, pravidelná péče
Pilatka angreštová zelené housenky ožírající listy, zůstávají jen žebra listů sběr housenek, postřik přípravkem Sumithion pravidelná prohlídka stavu rostlin

Právě pro ochranu proti napadení padlím je dobré vědět, jaké odrůdy mu odolávají. Pro snazší orientaci při výběru jsem pro vás připravil jejich přehled: 

Kultivar Původ Charakteristika růstu Plody a jejich zbarvení
'Chryso' ČR stromkový kultivar, zraje v červenci, otrněný zlatavě žluté, velké
'Invicta' zahraničí stromkový kultivar, zraje v červenci žluté, střední velikosti
'Prima' ČR stromkový kultivar, zraje v červenci žluté, střední velikosti
'Remarka' ČR stromkový kultivar, zraje v červenci červené, střední velikosti
'Rixanta' ČR stromkový kultivar, zraje v červenci žluté, střední velikosti
'Rokula' ČR stromkový kultivar, zraje v červenci žluté, střední velikosti
'Rolonda' ČR stromkový kultivar, zraje v červenci červené, střední velikosti
'Viking' ČR stromkový kultivar, zraje v červenci žluté, velmi velké, s červenými tečkami v dužnině
'Zlatý fík' ČR stromkový kultivar, zraje v červenci zlatavě žluté, velké

 Zdroj: http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-pestovat-angrest

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook