Metod zavařování je několik. Vedle horkovzdušné trouby, zavařovacích hrnců, mikrovlnky či zavařování na sporáku, jsme pro vás otestovali i jednu méně známou metodu - myčku. Jak na to?

U okurek to jen začíná
V myčce můžete zavařovat prakticky cokoli. Začněte s okurkami a pokračujte s ovocnými džemy, masem, houbami či dětskými příkrmy.
Nebojte se zavařovat ani ovoce bez nálevu, například švestky, které samy pustí šťávu i v myčce.
Jak zavařeniny do myčky naskládat
Důležité je správné umístění zavařovacích sklenic do košů myčky. Vždy je stavíme víčkem nahoru a zpříma. Pokud máte zavařeniny různě velké, doporučujeme skládat menší sklenice do horního koše a ty velké do spodního.
Nezapomeňte také na dostatečný odstup mezi jednotlivými sklenicemi. Ten musí být alespoň 5 cm, vyhnete se případnému popraskání.
Nezapomeňte na sterilizaci
Myčku využijte také ke sterilizaci sklenic. Stačí zapnout program s nejvyšší teplotou bez použití mycích prostředků. Po skončení programu můžete začít s plněním sklenic.
Nikdy nezapomeňte vyprázdnit zásobníky na tablety a leštidlo - jak při sterilizaci, tak i při samotném zavařování. Během zavařování v myčce ani nenechávejte jiné nádobí.
Obecně doporučujeme dát přednost šroubovacím víčkům před těmi klasickými, je to pohodlnější.

Jaký program vybrat
K zavařování nastavte program s teplotou mezi 70 - 80 °C, který trvá asi1,5 - 2 hodiny. Tato teplota pro zavařování úplně stačí. Pokud vyberete program s nižší teplotou, může dojít ke zkažení zavařenin.
Po skončení programu zavařeniny jednoduše naskládejte na suchou utěrku víčkem dolů a počkejte, než vychladnou.
Usnadněte si úklid
Není nic pohodlnějšího než špinavé nádobí (obzvláště od řepy), které se nakupí během příprav, naskládat do myčky. V mezičase si dopřejte zasloužený odpočinek, třeba nad dobrou knížkou a šálkem kávy.

Jaké jsou vaše ozkoušené metody a použili jste někdy k zavařování myčku? Podělte se s námi o své zkušenosti v diskuzi pod článkem nebo na Facebooku!