Jdi na obsah Jdi na menu

 Nezáleží na typu myčku, důležité je skládat sklenice víčkem nahoru, 5 centimetrů od sebe a zásobník na tabletu nechat prázdný.

 Zavařování? Jde to i v myčce!

 

Okurky, jahody či řepa, to všechno ještě musíme do konce léta zpracovat. Jak si ale ušetřit čas se zavařováním a vyhnout se zdlouhavému úklidu? Zkuste letos zavařování v myčce a už se nikdy nebudete chtít vrátit k zavařovacím hrncům ani k ručnímu mytí nádobí.

Metod zavařování je několik. Vedle horkovzdušné trouby, zavařovacích hrnců, mikrovlnky či zavařování na sporáku, jsme pro vás otestovali i jednu méně známou metodu - myčku. Jak na to?

 

Slyšeli jste někdy o zavařování v myčce?Slyšeli jste někdy o zavařování v myčce?

 

U okurek to jen začíná

myčce můžete zavařovat prakticky cokoli. Začněte s okurkami a pokračujte s ovocnými džemy, masem, houbami či dětskými příkrmy.

Nebojte se zavařovat ani ovoce bez nálevu, například švestky, které samy pustí šťávu i v myčce.

Jak zavařeniny do myčky naskládat

Důležité je správné umístění zavařovacích sklenic do košů myčky. Vždy je stavíme víčkem nahoru a zpříma. Pokud máte zavařeniny různě velké, doporučujeme skládat menší sklenice do horního koše a ty velké do spodního.

Nezapomeňte také na dostatečný odstup mezi jednotlivými sklenicemi. Ten musí být alespoň 5 cm, vyhnete se případnému popraskání.

Nezapomeňte na sterilizaci

Myčku využijte také ke sterilizaci sklenic. Stačí zapnout program s nejvyšší teplotou bez použití mycích prostředků. Po skončení programu můžete začít s plněním sklenic. 

Nikdy nezapomeňte vyprázdnit zásobníky na tablety a leštidlo - jak při sterilizaci, tak i při samotném zavařování. Během zavařování v myčce ani nenechávejte jiné nádobí.

Obecně doporučujeme dát přednost šroubovacím víčkům před těmi klasickými, je to pohodlnější.

 

Nezáleží na typu myčku, důležité je skládat sklenice víčkem nahoru, 5 centimetrů od sebe a zásobník na tabletu nechat prázdný.Nezáleží na typu myčku, důležité je skládat sklenice víčkem nahoru, 5 centimetrů od sebe a zásobník na tabletu nechat prázdný.

 

Jaký program vybrat

K zavařování nastavte program s teplotou mezi 70 - 80 °C, který trvá asi1,5 - 2 hodiny. Tato teplota pro zavařování úplně stačí. Pokud vyberete program s nižší teplotou, může dojít ke zkažení zavařenin.

Po skončení programu zavařeniny jednoduše naskládejte na suchou utěrku víčkem dolů a počkejte, než vychladnou.

Usnadněte si úklid

Není nic pohodlnějšího než špinavé nádobí (obzvláště od řepy), které se nakupí během příprav, naskládat do myčky. V mezičase si dopřejte zasloužený odpočinek, třeba nad dobrou knížkou a šálkem kávy.

 

Jednoduché a ekologické mytí či zavařování v myčce ušetří váš čas.Jednoduché a ekologické mytí či zavařování v myčce ušetří váš čas.

 

Jaké jsou vaše ozkoušené metody a použili jste někdy k zavařování myčku? Podělte se s námi o své zkušenosti v diskuzi pod článkem nebo na Facebooku!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook