Jdi na obsah Jdi na menu


 

 

Úprava videa online pomocí YouTube


Chcete prezentovat své video na YouTube, ale není přesně podle vašich představ? Video by potřebovalo lehce upravit nebo zkrátit, případně přidat nějaký zvuk do pozadí? Pokud zní odpověď ano, je tento krátký návod právě pro vás. K úpravě nepotřebujete instalovat žádný program, originální video, které vytvoří fotoaparát nebo kamera, nahrajete rovnou na YouTube a online upravíte.

 

Registrace

Pokud chcete prezentovat své video na YouTube, musíte se samozřejmě zaregistrovat. Po zaregistrování se přihlásíte a vpravo nahoře, vlevo do svého uživatelského jména, kliknete na Nahrát. Zobrazí se formulář, kde vyberete požadované video. Nemáte-li značně pomalý internet, nebál bych se nahrát video veliké i stovky MB. YouTube si se souborem poradí. Samozřejmě doba nahrávání je závislá na velikosti videa a rychlosti vašeho připojení k internetu. Po nahrání videa ještě nějakou chvíli trvá, než YouTube dané video zpracuje. YouTube totiž převádí video do Flash formátu a do různého rozlišení, aby se mohlo elegantně přehrávat na webu. Po zpracování videa obdržíte odkaz, kde je možné se na video podívat.

Vylepšení

Jste-li stále přihlášeni je u videa k dispozici, vlevo nahoře, ikonka Upravit informace a Upravit video. Můžete tak upravit název a popis videa, ale také můžete přidat poznámky a titulky. V tomto krátkém návodu se chci ale zaměřit na funkci vylepšení. Jak je vidět na obrázku níže, na záložce Vylepšení jsou k dispozici funkce Rychlé úpravy, Efekty a Zvuk.

[Rychlé úpravy]

Rychlé úpravy

Jednoduchým najetím myši na příslušnou ikonku můžete video Projasnit, nastavit Kontrast, Sytost a Teplotu barev. Hodnoty těchto vlastností lze nastavit od -5 do +5. Video lze i otočit o 90° doleva a doprava. Další z funkčních tlačítek je Stabilizace a Zkusím štěstí. Funkce Stabilizace odstraní roztřesené pohyby kamer a funkce Zkusím štěstí opraví světla a barvy jedním kliknutím. Pomocí funkcí Zkrátit se nechá video od začátku nebo od konce oříznout a to přetažením závorek na časové ose.

[Střih]

Efekty

Celému video můžete přiřadit nějaký efekt. Myslím, že pokud zvolíte vhodný efekt, bude výsledné video vypadat profesionálněji. Na výběr jsou efekty: Černobíle, Efekt HDR, Křížové zpracování, Efekt LOMO, Staromódní, Kreslené filmy, Široké plátno, Ortonovský, 60. Léta, Sépiová, Autotrofní, Termální, Oheň, Satelit, Tepelná mapa, Seskupení, Neonově zelená a Neonově růžová. Dané efekty nejdou vzájemně kombinovat.

[Efekty]

Zvuk

Je možno přidat zvukové stopy, které jsou podobné délky jako video. Což mi připadá jako velká výhoda, stačí pouze zaškrtnout příslušný výběr. Kliknutím na Získat doporučené stopy se zobrazí seznam bezplatných skladeb. V seznamu je u zvukové stopy informace o žánru. Tento údaj určitě usnadní výběr vhodné skladby. Obsahovalo-li originální video také zvukovou stopu, můžete si zvolit intenzitu prolnutí mezi přidanou skladbou a originálním zvukem.

[Zvuk]

Uložit

Před uložením provedených úprav se můžeme podívat v rychlém náhledu, jak bude výsledné video vypadat. Je to opravdu strohý náhled a od výsledného videa se může lišit. Po kliknutí na Uložit, vpravo nahoře, se změna automatiky neprojeví. Změna se projeví až za určitou dobu. YouTube opět musí vytvořit Flash formát s tímto nastavením. Tato operace trvá někdy až několik hodin, záleží na vytíženosti YouTube serveru. Většinou jde ale o minuty.

Závěr

Vím, že programy, které se zabývají střihem videa mají mnohem více funkcí, ale pro základní úpravu domácího videa tyto nástroje YouTube stačí. Obecně je známo, že střih videa je náročný proces a je potřeba výkonný hardware. Výhodu takovéto úpravy videa online pomocí YouTube vidím v tom, že se nezatěžuje procesor mého PC, ale úprava videa se provádí na nějakém výkonném YouTube serveru.

Výsledné video může vypadat takto

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pavel4321 - Video z fotek

Vytvořte si video z fotek bez instalace programu. Z vašich fotografií, obrázků a textů
si snadno vytvoříte video s www stránkou. Vyzkoušejte si vytvořit prezentaci, přání k narozeninám, svatební oznámení nebo rodinné video z fotek z dovolené. http://www.Fotoanimace.com/

Václav - To jsem hledal.

Pro domácí videa dokonalý návod. Velmi mě to pomůže. Hledal jsem různé programy a ony jsou svém souboru.
Ještě. Jak uložit zhotovené video do swého webu? Jako to máte vy. Tzn. wideo umím vložit, ale jak k tomu vložit tento odkaz na komentáře. Ten jste vložila v HTML? Děkuji.

Beranovi - Re: To jsem hledal.

Dobrý den, jsem naprostý amatér a HTML neovládám. Videa vkládám tak, že nahraji na You Tube a pak kliknu na "vložit", zkopiruji kod a ten pak vložím do článku na své stránky. Na You Tube je možné zvolit velikost, lkpotom se upraví i ten kod pro vložení. Víc neporadím. Prezentace fotek zase vkládám z Google - fotografie. Nejprve nahraji přes Picasa album, pak zvolím "vložit prezentaci" - opět zkopíáruji kod na stránky. Zdraví Beranová

Beranovi - Re: To jsem hledal.

ještě dotatek - nevím co myslíte tím "odkaz na komentáře"? Komentáře mi tam udělají eStránky, když si v editoru zaškrtnu, že je tam chci. B. Hajany

Sláva - Re: Re: To jsem hledal.

Dobrý den.

Videoklip jsem si upravil v pinaklu. Pokusil jsem se ho nahrát na You Tube. Videoklip mám v rozměru 16:9. Po nahrání mi ho You Tube přehrává pouze 4:3 a bohužel je vše vytažené. Postavy jsou dlouhé a hubené. Nikde psem nenašl možnost změnit ten rozměr. Kde jsem udělal chybu?

Beranovi - Re: Re: Re: To jsem hledal.

Dobrý den, program pinakl neznám. Já upravuji video buď PhotoStory 3 (udělá video z fotek s hezkými efekty) a nebo na Windows Movie Maker (tam lze nacpat fotky, video AVI z foťáku i hotové video z Photo Story 3 a přidat co potřebujete). Dělá dobré titulky. Pak bez problémů nahraji na You Tube. Také lze vytvořit video v Picasa 3 a hned nahrat na YouTube. Jiný postup neznám, mě to funguje. V You Tube jsem zatím nezkoušela úpravy, tak nevím. Zvuky nahrávám přímo ve výše uvedených programech použitím soubor" MP3 z počítače, nebo použiji v You Tube nabízené skladby (snažím se vybírat podle čas. délky videa. Zdraví Beranová

Sláva - Re: Re: Re: Re: To jsem hledal.

Pokusím se dát můj klip do Windows Movie Maker, udělám nějakou menší úpravu a odsud ho zkusím poslat na YouTube a uvidím.

Děkuju.

Portrét

Facebook