Jdi na obsah Jdi na menu

Římská roleta

2x návod

Obrazek

Římská roleta

Široké sklady římské rolety vytvářejí dřevěné tyčky, zasunuté v pravidelných rozestupech do oček našitých na rubu látky. Pomocí speciálních látkových pásů se šňůrkami můžeme roletu bez problémů vytahovat a zase spouštět. Z estetických důvodů lze vyrobit dvouvrstvou roletku s podšívkou, pod kterou se vloží zmiňované konstrukční prvky.







Návod na výroby římské rolety
Velikost rolety přizpůsobte rozměrům oka - umístíte-li roletu vně okenního výklenku, musíte přidat min. 5 cm na každé straně na překrytí výklenku.

      Po kliknutí se objeví velký rozkres

Potřebujeme: pevné plátno nebo roletovou textilii, šroubovací očka, kroužky (počet dle délky rolety), šňůrky, dřevěné nebo plastové tyčky, suchý zip, laťka na zavěšení, širší šňůra na zpevnění.

Stahovací systém rolety tvoří šňůrky, které jsou připevněny v blízkosti spodního okraje a provlečeny kroužky přišitými na tunýlky s tyčkami. 
Na horním okraji jsou protaženy očky našroubovanými do horní laťky. Tato očka leží v linii svislých řad kroužků na zadní straně. Na straně je přišroubované další očko, na kterém bude šňůrka viset. Vzdálenost nejvyšší tyčky od horní hrany rolety je větší než pravidelné vzdálenosti (15 až 20 cm) mezi ostatními tyčkami. To proto, že se za ní zbytek rolety schová. Látku nastříháme s přídavky 6 cm na šířku i délku. K délce rolety je třeba připočítat materiál pro výšku (podle obvodu tyčky + 6 mm) x jejich počet.

 

Začistíme boční švy do rubu 1,5 cm širokou záložkou, dolní okraj začistíme 3 cm vysokou záložkou, pokud jej necháme volný nebo vypracujeme první tunýlek pro tyčku. 
V pravidelných rozestupech vyměříme další tunýlky, sešpendlíme, sestehujeme a prošijeme. Pracujeme přesně, aby se roleta pravidelně naskládala.

 
Tunýlky složíme jedním směrem, prostehujeme a těsně v okraji proštepujeme. Dále roletu z rubu zpevníme šňůrou, kterou našijeme vertikálně podle vyobrazení. Začistíme horní část rolety a pro upevnění na laťku našijeme do rubu pásek suchého zipu se smyčkami, zbytek zipu upevníme sešívačkou na nosnou laťku. Roletu lze také zavěsit na 2 háčky pomocí otvorů s kroužky. Tyčky vložíme do tunýlků a konce neznatelně zašijeme. Kroužky našijeme do vyznačených míst a dbáme na to, aby byly předně nad sebou.

Nastříháme vodící tkanice, každou ve dvojnásobné délce rolety, ke které připočítáme délku potřebnou k protažení tkanice podél horního okraje k jedné straně. Jeden konec tkanice uvážeme na nejspodnější kroužek, tkanici protáhneme svislou řadou kroužků k hornímu okraji a provlékneme našroubovaným očkem na nosné látce. Roletu spustíme dolů, tkanice nahoře svážeme - začneme 2,5 cm od posledního očka. Na spodní části tkanice úhledně odstřihneme a znovu zavážeme. Roletu vytáhneme, označíme si polohu držáku - dalšího očka - na uvazování šňůrek a připevníme jej na okenní rám.

 

Zdroj: RučníPráce.cz

Ještě jednou Římská roleta tentokrát z Rady kutilům.cz

Obrazek

Pro ty zručnější mám dnes přímo lahůdku – římskou roletu. Myslím, že potřebné komponenty k římské roletě, kterými jsou zejména profily na nahoru řasící se rolety, lze koupit i u nás a pokud ne, můžete velmi jednoduše podomácku vyrobit: laťka s našroubovanými háčky na spodní hraně, na čelní hraně je nalepen suchý zip. Druhá část suchého zipu je přišita k římské roletě. Háčky se provléknou jednotlivé nylonové šňůrky a všechny dohromady se spojí olivkou.

Jak vypočítat spotřebu materiálů?

Vycházíme z rozměru okna a ta mají různé rozměry. Nejprve si vezmeme papír, tužku a metr a měříme, kreslíme, počítáme. Dejme tomu, že okno je široké 150 cm a vysoké (počítáno od připevněné laťky) 200 cm. Rozhodli jsme se ušít římskou roletu z jednoho dílu. Pak potřebujeme:

150 cm dlouhou laťku s háčky – 1.háček je 5 cm od okraje, další v rozmezí po 35 cm, na konci jsou dva háčky vedle sebe – celkem 6 háčků, 2 vingly na připevnění laťky, vruty, stěnový držák (jako u žaluzií), kterým šňůru jež drží roletu vytaženou fixujeme hmoždinky, 150 cm suchého zipu, pásku s poutky na římskou roletu – počítáme: první a poslední bude 5 cm od okraje, další v rozestupech po 35 cm, tj. celkem 5 pásek s poutky délky cca 200 cm, a protože poutka musí být ve stejné rovině, počítáme s rezervou, tedy cca 11 m pásky s poutky, dekorační látku 160×210 cm,(počítáme 5 cm na záhyb po obou stranách a 2 cm na horní záhyb a 8 cm na tunýlek ve spodní části), 5 plastických kroužků o průměru 1 cm, cca 24 m nylonové šňůry, zatěžkávací tyčku do tunýlku dlouhou 150 cm, zakončující olivku na šňůry.

postup:

2. Na látce sežehlíme po stranách okraje v šíři 5 cm. Vyznačíme si středovou osu a od ní po 35 cm rozestupech rovnoběžné svislé čáry.

3. Na vyznačené čáry pečlivě přišpendlíme pásky s poutky. Poutka na páskách musí být všechny ve stejné rovině. Pásky pak dokonale rovnoběžné.

4. Okrajové pásky přišijeme na záhyb, čímž jej i začistíme, nejméně však 5 cm od okraje. Přišijeme ostatní pásky. Potom sežehlíme horní okraj v šíři cca 2 cm.

5. Přes sežehlený horní okraj přišijeme po celé délce druhý díl suchého zipu (tím okraj také začistíme), první díl zipu lepíme na laťku připevněnou na zeď.

6. Ve spodní části ušijeme tunýlek pro zatěžkávací tyč. (Na fotografii je na roletu přišitý pruh saténu, neboť barevně odpovídá dalším dekoracím v upravovaném bytě.)

7. Těsně nad tunýlkem přišijeme k páskám s poutky plastické kroužky o průměru cca 1 cm. K těm potom přivážeme konce nylonových šňůrek.

8. Nylonové šňůry přivázané ke kroužkům provlékneme všemi poutky. První šňůrka měří 5,5 m, druhá 5,1 m, třetí 4,75 m, čtvrtá 4,4 m a pátá 4,05 m.

9. Všechny konce šňůrek případně zarovnáme na stejnou délku a po protažení háčky na připravené konstrukci spojíme koncovkou na šňůry (olivkou).

10. Zatěžkávací tyč zasuneme do tunýlku tak, aby roletu ve spodní části lehce vypnula. Tyč musí mít oblé konce, aby neprotrhla látku.

11. Hotová římská roleta ze tří kusů.

12. Římská roleta z jednoho kusu.

Hotovou roletu vyžehlíme.Během našeho šití nám šikovný partner již zajisté podle nákresu zhotovil nad oknem konstrukci, na kterou roletu připevníme. Na nalepený díl suchého zipu připevníme roletu našitým druhým dílem suchého zipu. Všechny provlečené šňůrky navlékneme na háčky připevněné k laťce, vedeme je společně po pravém okraji rolety a všechny provlékneme koncovkou na šňůry (olivkou). Zatažením za olivku se římská roleta vytáhne vzhůru. Aby nám samovolně nesjela dolů, musíme na spodní rám okna nebo na stěnu připevnit kolečko, kolem kterého se šňůrky omotají (stejný princip jako u meziokenních žaluzií.

 

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

squgarik.se - squgarik.se


Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren't loading properly. I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different browsers and both show the same outcome. squgarik.se/map8.php dermalogica multivitamin power recovery masque

munhea.se - chiafrön näringsvärde matsked munhea.se


Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon! prefi.munhea.se/map2.php chiafrön näringsvärde matsked

otertbe.se - otertbe.se


Good day! I just would like to give you a huge thumbs up for your great info you have right here on this post. I will be returning to your website for more soon. otertbe.se/map5.php fillers näsa göteborg

persdap.se - persdap.se


I'm gone to say to my little brother, that he should also visit this weblog on regular basis to obtain updated from hottest news. persdap.se/map23.php cysta pГҐ Г¤ggstock symtom

aperca.se - ame pure derma roller reviews aperca.se


I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike. veini.aperca.se/map11.php ame pure derma roller reviews

benmmdi.se - benmmdi.se


Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone! benmmdi.se/map27.php löwengrip count on me

munhea.se - calvin klein sätt munhea.se


Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up and the rest of the site is extremely good. nistm.munhea.se/map9.php calvin klein sätt

tumphati.se - tumphati.se


After exploring a number of the articles on your website, I truly appreciate your way of writing a blog. I saved it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Take a look at my website as well and tell me what you think. tumphati.se/map8.php röda utslag på ryggen vuxen

dehllap.se - dehllap.se


I am now not positive the place you are getting your information, however great topic. I must spend some time studying much more or working out more. Thanks for great information I used to be looking for this info for my mission. dehllap.se/map37.php mars sverige ab

aperca.se - billiga sneakers nike aperca.se


Hey! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any suggestions? prosd.aperca.se/map6.php billiga sneakers nike

enugn.se - enugn.se


I blog frequently and I seriously appreciate your content. Your article has truly peaked my interest. I am going to take a note of your website and keep checking for new information about once per week. I opted in for your RSS feed as well. enugn.se/map11.php färga håret blått hemma

egluopu.se - egluopu.se


I feel that is among the most significant info for me. And i'm satisfied reading your article. However want to statement on some general issues, The web site taste is great, the articles is truly excellent : D. Excellent task, cheers egluopu.se/map4.php vätskande sår på benet

aperca.se - katt svullen i ansiktet aperca.se


Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am having problems with your RSS. I don't know the reason why I can't join it. Is there anybody having the same RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanks!! peplo.aperca.se/map2.php katt svullen i ansiktet

munhea.se - laktosfritt bröd att köpa munhea.se


Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this article i thought i could also make comment due to this sensible piece of writing. geni.munhea.se/map9.php laktosfritt bröd att köpa

oratrg.se - oratrg.se


Hi! I've been reading your weblog for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Lubbock Texas! Just wanted to say keep up the good job! oratrg.se/map30.php peugeot 208 bagageutrymme

sasilu.se - sasilu.se


There is certainly a lot to know about this topic. I like all the points you made. sasilu.se/map40.php kronans droghandel motala

munhea.se - royal canin prislista munhea.se


You made some decent points there. I looked on the internet for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site. searn.munhea.se/map5.php royal canin prislista

panilul.se - panilul.se


Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog centered on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my visitors would value your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail. panilul.se/map1.php syd energi fiber

naoblal.se - chokladtårta med smörkräm naoblal.se


Thanks for your marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you may be a great author. I will always bookmark your blog and definitely will come back in the foreseeable future. I want to encourage you to ultimately continue your great work, have a nice day! naoblal.se/skin-care/chokladtrta-med-smoerkraem.php chokladtårta med smörkräm

naoblal.se - brasiliansk vaxning västervik naoblal.se


Very quickly this site will be famous amid all blog people, due to it's good articles raycol.naoblal.se/for-men/brasiliansk-vaxning-vaestervik.php brasiliansk vaxning västervik

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

následující »


Portrét

Facebook