Jdi na obsah Jdi na menu

Římská roleta

2x návod

Obrazek

Římská roleta

Široké sklady římské rolety vytvářejí dřevěné tyčky, zasunuté v pravidelných rozestupech do oček našitých na rubu látky. Pomocí speciálních látkových pásů se šňůrkami můžeme roletu bez problémů vytahovat a zase spouštět. Z estetických důvodů lze vyrobit dvouvrstvou roletku s podšívkou, pod kterou se vloží zmiňované konstrukční prvky.







Návod na výroby římské rolety
Velikost rolety přizpůsobte rozměrům oka - umístíte-li roletu vně okenního výklenku, musíte přidat min. 5 cm na každé straně na překrytí výklenku.

      Po kliknutí se objeví velký rozkres

Potřebujeme: pevné plátno nebo roletovou textilii, šroubovací očka, kroužky (počet dle délky rolety), šňůrky, dřevěné nebo plastové tyčky, suchý zip, laťka na zavěšení, širší šňůra na zpevnění.

Stahovací systém rolety tvoří šňůrky, které jsou připevněny v blízkosti spodního okraje a provlečeny kroužky přišitými na tunýlky s tyčkami. 
Na horním okraji jsou protaženy očky našroubovanými do horní laťky. Tato očka leží v linii svislých řad kroužků na zadní straně. Na straně je přišroubované další očko, na kterém bude šňůrka viset. Vzdálenost nejvyšší tyčky od horní hrany rolety je větší než pravidelné vzdálenosti (15 až 20 cm) mezi ostatními tyčkami. To proto, že se za ní zbytek rolety schová. Látku nastříháme s přídavky 6 cm na šířku i délku. K délce rolety je třeba připočítat materiál pro výšku (podle obvodu tyčky + 6 mm) x jejich počet.

 

Začistíme boční švy do rubu 1,5 cm širokou záložkou, dolní okraj začistíme 3 cm vysokou záložkou, pokud jej necháme volný nebo vypracujeme první tunýlek pro tyčku. 
V pravidelných rozestupech vyměříme další tunýlky, sešpendlíme, sestehujeme a prošijeme. Pracujeme přesně, aby se roleta pravidelně naskládala.

 
Tunýlky složíme jedním směrem, prostehujeme a těsně v okraji proštepujeme. Dále roletu z rubu zpevníme šňůrou, kterou našijeme vertikálně podle vyobrazení. Začistíme horní část rolety a pro upevnění na laťku našijeme do rubu pásek suchého zipu se smyčkami, zbytek zipu upevníme sešívačkou na nosnou laťku. Roletu lze také zavěsit na 2 háčky pomocí otvorů s kroužky. Tyčky vložíme do tunýlků a konce neznatelně zašijeme. Kroužky našijeme do vyznačených míst a dbáme na to, aby byly předně nad sebou.

Nastříháme vodící tkanice, každou ve dvojnásobné délce rolety, ke které připočítáme délku potřebnou k protažení tkanice podél horního okraje k jedné straně. Jeden konec tkanice uvážeme na nejspodnější kroužek, tkanici protáhneme svislou řadou kroužků k hornímu okraji a provlékneme našroubovaným očkem na nosné látce. Roletu spustíme dolů, tkanice nahoře svážeme - začneme 2,5 cm od posledního očka. Na spodní části tkanice úhledně odstřihneme a znovu zavážeme. Roletu vytáhneme, označíme si polohu držáku - dalšího očka - na uvazování šňůrek a připevníme jej na okenní rám.

 

Zdroj: RučníPráce.cz

Ještě jednou Římská roleta tentokrát z Rady kutilům.cz

Obrazek

Pro ty zručnější mám dnes přímo lahůdku – římskou roletu. Myslím, že potřebné komponenty k římské roletě, kterými jsou zejména profily na nahoru řasící se rolety, lze koupit i u nás a pokud ne, můžete velmi jednoduše podomácku vyrobit: laťka s našroubovanými háčky na spodní hraně, na čelní hraně je nalepen suchý zip. Druhá část suchého zipu je přišita k římské roletě. Háčky se provléknou jednotlivé nylonové šňůrky a všechny dohromady se spojí olivkou.

Jak vypočítat spotřebu materiálů?

Vycházíme z rozměru okna a ta mají různé rozměry. Nejprve si vezmeme papír, tužku a metr a měříme, kreslíme, počítáme. Dejme tomu, že okno je široké 150 cm a vysoké (počítáno od připevněné laťky) 200 cm. Rozhodli jsme se ušít římskou roletu z jednoho dílu. Pak potřebujeme:

150 cm dlouhou laťku s háčky – 1.háček je 5 cm od okraje, další v rozmezí po 35 cm, na konci jsou dva háčky vedle sebe – celkem 6 háčků, 2 vingly na připevnění laťky, vruty, stěnový držák (jako u žaluzií), kterým šňůru jež drží roletu vytaženou fixujeme hmoždinky, 150 cm suchého zipu, pásku s poutky na římskou roletu – počítáme: první a poslední bude 5 cm od okraje, další v rozestupech po 35 cm, tj. celkem 5 pásek s poutky délky cca 200 cm, a protože poutka musí být ve stejné rovině, počítáme s rezervou, tedy cca 11 m pásky s poutky, dekorační látku 160×210 cm,(počítáme 5 cm na záhyb po obou stranách a 2 cm na horní záhyb a 8 cm na tunýlek ve spodní části), 5 plastických kroužků o průměru 1 cm, cca 24 m nylonové šňůry, zatěžkávací tyčku do tunýlku dlouhou 150 cm, zakončující olivku na šňůry.

postup:

2. Na látce sežehlíme po stranách okraje v šíři 5 cm. Vyznačíme si středovou osu a od ní po 35 cm rozestupech rovnoběžné svislé čáry.

3. Na vyznačené čáry pečlivě přišpendlíme pásky s poutky. Poutka na páskách musí být všechny ve stejné rovině. Pásky pak dokonale rovnoběžné.

4. Okrajové pásky přišijeme na záhyb, čímž jej i začistíme, nejméně však 5 cm od okraje. Přišijeme ostatní pásky. Potom sežehlíme horní okraj v šíři cca 2 cm.

5. Přes sežehlený horní okraj přišijeme po celé délce druhý díl suchého zipu (tím okraj také začistíme), první díl zipu lepíme na laťku připevněnou na zeď.

6. Ve spodní části ušijeme tunýlek pro zatěžkávací tyč. (Na fotografii je na roletu přišitý pruh saténu, neboť barevně odpovídá dalším dekoracím v upravovaném bytě.)

7. Těsně nad tunýlkem přišijeme k páskám s poutky plastické kroužky o průměru cca 1 cm. K těm potom přivážeme konce nylonových šňůrek.

8. Nylonové šňůry přivázané ke kroužkům provlékneme všemi poutky. První šňůrka měří 5,5 m, druhá 5,1 m, třetí 4,75 m, čtvrtá 4,4 m a pátá 4,05 m.

9. Všechny konce šňůrek případně zarovnáme na stejnou délku a po protažení háčky na připravené konstrukci spojíme koncovkou na šňůry (olivkou).

10. Zatěžkávací tyč zasuneme do tunýlku tak, aby roletu ve spodní části lehce vypnula. Tyč musí mít oblé konce, aby neprotrhla látku.

11. Hotová římská roleta ze tří kusů.

12. Římská roleta z jednoho kusu.

Hotovou roletu vyžehlíme.Během našeho šití nám šikovný partner již zajisté podle nákresu zhotovil nad oknem konstrukci, na kterou roletu připevníme. Na nalepený díl suchého zipu připevníme roletu našitým druhým dílem suchého zipu. Všechny provlečené šňůrky navlékneme na háčky připevněné k laťce, vedeme je společně po pravém okraji rolety a všechny provlékneme koncovkou na šňůry (olivkou). Zatažením za olivku se římská roleta vytáhne vzhůru. Aby nám samovolně nesjela dolů, musíme na spodní rám okna nebo na stěnu připevnit kolečko, kolem kterého se šňůrky omotají (stejný princip jako u meziokenních žaluzií.

 

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

oreiep.se - oreiep.se


Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Opera. I'm not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I'd post to let you know. The layout look great though! Hope you get the issue fixed soon. Cheers oreiep.se/map23.php apoteket hjärtat malmö

munhea.se - kyckling soltorkade tomater spenat munhea.se


Thanks for sharing your thoughts about. Regards cents.munhea.se/map9.php kyckling soltorkade tomater spenat

oratrg.se - oratrg.se


Excellent blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol oratrg.se/map30.php peugeot 208 bagageutrymme

panilul.se - panilul.se


Hi, constantly i used to check webpage posts here in the early hours in the break of day, since i enjoy to find out more and more. panilul.se/map14.php contour kit for dark skin

munhea.se - hemmagjord glutenfri musli munhea.se


Thanks for your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you could be a great author.I will always bookmark your blog and will eventually come back very soon. I want to encourage you to continue your great job, have a nice holiday weekend! niwar.munhea.se/map1.php hemmagjord glutenfri musli

dehllap.se - dehllap.se


You made some decent points there. I looked on the net for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this site. dehllap.se/map26.php fakta om järn

enugn.se - enugn.se


Fastidious answer back in return of this difficulty with firm arguments and explaining everything on the topic of that. enugn.se/map6.php the body shop kalmar

aperca.se - hälsokost omega 3 aperca.se


Hi there to every single one, it's in fact a nice for me to pay a visit this web page, it consists of useful Information. fiagh.aperca.se/map5.php hälsokost omega 3

persdap.se - persdap.se


I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase. persdap.se/map28.php first hotel norrköping

oreiep.se - oreiep.se


Greetings from Carolina! I'm bored to death at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I enjoy the information you provide here and can't wait to take a look when I get home. I'm amazed at how fast your blog loaded on my phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyways, very good blog! oreiep.se/map4.php tabletter mot ledvärk

munhea.se - fanny lyckman vikt munhea.se


You could certainly see your skills within the work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. At all times follow your heart. arin.munhea.se/map7.php fanny lyckman vikt

benmmdi.se - benmmdi.se


Everything is very open with a clear description of the challenges. It was truly informative. Your website is useful. Thanks for sharing! benmmdi.se/map18.php rainbow six siege

enugn.se - enugn.se


I always emailed this blog post page to all my friends, for the reason that if like to read it next my friends will too. enugn.se/map4.php kold blond hГҐrfarve

dehllap.se - dehllap.se


I am regular visitor, how are you everybody? This paragraph posted at this site is actually pleasant. dehllap.se/map4.php hugg vänster sida bröstet

aperca.se - balsam i hГҐrbotten aperca.se


I used to be able to find good info from your content. doodr.aperca.se/map7.php balsam i hГҐrbotten

benmmdi.se - benmmdi.se


I like the helpful information you provide in your articles. I'll bookmark your blog and check again here regularly. I'm quite certain I will learn many new stuff right here! Best of luck for the next! benmmdi.se/map31.php Г¶kad sexlust klimakteriet

munhea.se - tomtemask ica maxi munhea.se


Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Ie. I'm not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I figured I'd post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the problem resolved soon. Many thanks п»їmahi.munhea.se/map4.php tomtemask ica maxi

squgarik.se - squgarik.se


Very rapidly this website will be famous amid all blogging and site-building users, due to it's nice articles or reviews squgarik.se/map21.php zara larsson birthday

benmmdi.se - benmmdi.se


Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this article and also the rest of the site is also very good. benmmdi.se/map24.php gel kit billigt

azilopar.se - azilopar.se


Excellent site you've got here.. It's hard to find good quality writing like yours these days. I honestly appreciate people like you! Take care!! azilopar.se/map24.php skin roller mot hГҐravfall

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

následující »


Portrét

Facebook