Pohádky lze stáhnout na adrese www.mlp.cz/pohadky. K nejznámějším z celkového počtu 26, které zde zájemci najdou, patří třeba Čert a Káča, O dvanácti měsíčkách, O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku, Pohádka o perníkové chaloupce, Princ Bajaja, Sůl nad zlato, O Popelce, O princezně se zlatou hvězdou na čele nebo Sedmero krkavců.

Pohádky zdarma ke stažení

"Část je vybrána ze sbírky Jaroslava Seiferta Kouzelná lucerna vydané v roce 1945. Tato kniha v současné době již není v podstatě ve fyzické podobě k dispozici. Druhá část je pak především dílem Boženy Němcové," uvedla koordinátorka webových projektů Městské knihovny v Praze Kateřina Bajo.

Texty je možné si stáhnout v klasických formátech pdf, rtf, txt pro tisk či čtení na monitoru, ale i ve speciálních verzích pro některé mobilní telefony a čtečky typu PDA.

Elektronické texty doplňují omalovánky s pohádkovými postavami a další hry určené ke stažení a vytištění. Veškeré ilustrace na internetové stránce vytvořila výtvarnice pražské Městské knihovny Eva Petržílková. Pohádky ze sbírky Kouzelná lucerna včetně stejnojmenné úvodní básně jsou zveřejněny se souhlasem Jany Seifertové