Jdi na obsah Jdi na menu

Gmail: nekorunovaný král mezi freemaily

 

Autor:  - www.živě.cz

Nafukovací schránka

Po registraci dostanete schránku s adresou končící @gmail.com. Adresa současně slouží jako uživatelský účet, který můžete využít pro práci s dalšími službami Googlu, včetně sociální sítě Google+. Pro úspěšné zaregistrování je třeba kromě hesla vyplnit bezpečnostní otázku a případně jiný fungující e-mail, pokud byste zapomněli heslo.

K dispozici budete mít bezmála 7 700 MB prostoru pro e-maily. Schránka se přitom neustále zvětšuje, takže byste teoreticky nikdy neměli narazit na její limit.

Účty Google - Google Chrome.png
 Založení účtu je snadné a neliší se od konkurence

Bílá a šedá

Google před nedávnem převlékl Gmail do nového kabátu. Jak už tomu u redesignů bývá, každému změna nesedne, přesto Google nové rozhraní promyslel víc, než by se mohlo zdát. Můžete se sice ještě vrátit k předchozímu vzhledu, ono to už ale nemá smysl.

Akt Gmail je vlastně první markantní změna, předtím se jen ladily barvičky a víceméně vše zůstalo ve stejném duchu. Tentokrát ale Google navrhl schránku přesně dle „standardizované“ šablony, kterou používá pro všechny další aplikace – od kalendáře, přes dokumenty, až po Google+.

Když schránku otevřete, máte před sebou seznam e-mailů, které jsou seřazeny od nejnovějšího. Nad e-maily se zobrazují tři tlačítka – první pomáhá s výběrem e-mailů, takže snadno označíte nepřečtené nebo třeba jen e-maily s hvězdičkou. Druhé tlačítko znovu načte seznam e-mailů a třetí se liší dle aktuální situace, třeba s jeho pomocí všechny e-maily označíte jako přečtené nebo jim nastavíte vyšší důležitost.

Gmail - Doručená pošta (35) - zdenek.vecera@gmail.com - Google Chrome.png
 Styl schránky je shodný s ostatními novými službami Googlu

Sympatické pak je, že jakmile označíte jeden čí více e-mailů, automaticky se zobrazí další funkční tlačítka – což je velký rozdíl třeba oproti Hotmailu, kde těch ovládacích prvků je v nepravou chvíli zbytečně moc. Gmail zobrazuje jen to, co v danou chvíli má smysl.

Více e-mailů vyberete snadno, stačí jen označit „zatržítka“ na začátku řádku a potom je myší uchopit a někam je přesunout, třeba do koše. E-maily můžete označovat hvězdičkou, to abyste se k nim později nezapomněli vrátit.

vypis.png
 Výpis si přepnete úplně jednoduše kliknutím na malou šipku

Navíc u e-mailů můžete kliknout na štítek „důležité“. Pokud tak učiníte, Googlu tím řeknete, že se dané konverzace účastní důležití lidé – a on vám bude časem takové e-maily více předhazovat před oči. Můžete si totiž vybrat z několika výpisů:

  • Klasické – typické zobrazení, nahoře jsou nejnovější zprávy
  • Důležité nejdříve – nahoře se budou zobrazovat e-maily od lidí, se kterými komunikujete nejčastěji
  • Nepřečtené nejdříve – nahoře uvidíte nepřečtené zprávy
  • S hvězdičkou nejdříve – nahoře se budou nacházet nejprve zprávy s hvězdičkou
  • Prioritní pošta – alchymistický mix třech předchozích, Google slibuje, že se z vás stane mistr efektivity

Štítky bez složek

Pamatujete ještě na doby, kdy schránky dobývaly složky, a lidé koukali s otevřenou pusou, když Gmail nabídl štítky? Gmail od začátku nabízí pouze štítky, složky nemilosrdně zavrhl. Udělal to z jednoho důvodu – zpráva se může vztahovat k více okolnostem, takže je mnohdy vhodné, aby byla na více „místech“. Proto do Gmailu zahrnul štítky, kterými můžete tzv. „otagovat“ jednotlivé e-maily. A právě jeden e-mail se může honosit více štítky.

gmail/Gmail - Test - zdenek.vecera@gmail.com - Google Chrome.png
 U Gmailu se e-maily třídí dle štítků, nikoli složek

Seznam štítků je k vidění na levé straně schránky, opět je Gmail zobrazuje dle potřeby. Jde ale zapnout, aby byly vidět všechny, nebo aspoň většina. K tomu se hned nahoře zobrazuje Doručená pošta, S hvězdičkou, Důležité, Chaty, Odeslaná pošta, Koncepty, Všechny zprávy a Koš.

V Chatech končí zprávy z Google Talku, který je i součástí Gmailu. S jeho pomocí si můžete volat mezi uživateli Gmailu či provádět video konference. Všechny zprávy jsou naopak takový archiv, kam můžete definitivně přesunout poštu z Doručené pošty, kterou aktuálně už nepotřebujete.

Odesíláme

Vlevo nahoře vidíte červené tlačítko „Napsat“, po kliku na něj se zobrazí stránka s textovým editorem a příjemci e-mailu. Hezké je, že je vše logicky a přehledně zobrazeno. Druhá hezká věc je v podobě tlačítka – červené tlačítko změnilo barvu a naopak se zdůraznilo tlačítko pro odeslání e-mailu. Jsou to sice detaily, ale je vidět, že někdo při návrhu používal hlavu.

gmail/Gmail - Napsat e-mail - zdenek.vecera@gmail.com - Google Chrome.png
Psaní e-mailu je opravdu přehledné, navíc s kontrolou pravopisu

Ale zpět k formuláři. Nahoře si můžete vybrat odesílatele – v nastavení lze přidat další své e-mailové adresy, ze kterých chcete odesílat e-maily. Při psaní příjemce vám našeptávač automaticky napoví adresu. Všimněte si, že oproti ostatním schránkám zde nenajdete žádný adresář.

Přílohu můžete připojit buď klasicky, že kliknete a vyberete, anebo stylem 21. století – přetáhnete soubor do okna webového prohlížeče. Pak už se jen musíte rozhodnout, jestli e-mail napíšete v čistě textové podobě, nebo spíše sáhnete po HTML variantě, kde můžete použít základní formátování textu. Připojit lze také pozvánku, která je kompatibilní s Google Kalendářem.

Schovaný adresář

Kdybyste náhodou potřebovali pracovat s adresářem, najdete jej v levém horním rozbalovacím menu pod logotypem Gmailu. Docela (ne)šikovně ukrytý. Zde Gmail nabízí prakticky všechny standardní možnosti – třídění kontaktů do skupin a jejich následnou správu.

kontakt.png
Adresář s kontakty je schovaný v nabídce pod logotypem

Kontakty můžete importovat pomocí CSV z Outlook, Outlook Express, Yahoo! Mail, Hotmail, Eudora a několika dalších aplikací. Podporovaný je také import ve formátu vCard z aplikací, jako je Apple Address Book. Export je možný rovněž do obou formátů.

Jen to, co je potřeba

Pod přijatým e-mailem se po kliknutí zobrazí formulář pro odeslání odpovědi nebo přeposlání e-mailu. Zde opět narážíme na promyšlenost prostředí. Když totiž dáte odpovědět, obyčejně není potřeba upravovat předmět, a tak se ani nezobrazuje. Kdybyste ale chtěli, můžete si jej nechat zobrazit.

gmail/Gmail - Test - zdenek.vecera@gmail.com - Google Chrome (3).png
Pod přijatými e-maily můžete přepínat mezi odpovědí a přeposláním e-mailu další osobě

Filtrujeme a hledáme

V nové verzi Gmailu najdeme vizuálně přepracovaný správce filtrů. Je silně provázaný s hledáním, takže jednotlivé filtry spravujete ve stejném prostředí, jako když vyhledáváte e-maily.

gmail/hledani.png
Při vyhledávání můžete upřesnit, kde se e-mail nachází

Pravidla můžete aplikovat na libovolný štítek či oblast – přijaté zprávy, odeslané atd. V dalším parametru uvedete odesílatele, příjemce, předmět, obsažená slova a naopak slova, která nemají být obsažena. Vyhledávání či filtry můžete ještě zpřísnit o přítomnost přílohy a stáří e-mailu od uvedeného data.

gmail/filtry.png
Nastavení filtrů umožňuje přiřazovat štítky a přeposílat na jiné adresy

Přeposílání zpráv a jiné schránky

Jestli chcete přijaté e-maily předávat někam dál, můžete to udělat buď pomocí zmíněných filtrů, nebo jednodušeji přímo v nastavení. Tam totiž najdete možnost přeposílat přijatou poštu na libovolný e-mail, akorát jej musíte ověřit. Google se tímto snaží zamezit zbytečnému spamování schránek. Platí to i u přeposílaných e-mailů ve filtrech.

gmail/Gmail - Nastavení - zdenek.vecera@gmail.com - Google Chrome.png
E-mailová adresa bude po přidání nejprve ověřena

Gmail dále umožňuje stahovat poštu až z pěti jiných schránek pomocí POP3 protokolu. Pokud byste navíc chtěli z těchto schránek, resp. adres odesílat zprávy, můžete si je přidat mezi odesílací adresy. Kdykoliv si pak při psaní e-mailu můžete vybrat adresu, ze které se e-mail odešle.

Naopak stahování pošty z Gmailu do e-mailových klientů je možné jak pomocí POP3, tak i skrz IMAP. Když využijete stařičký POP3 a pro odeslání SMTP servery Gmailu, automaticky se odesílaná zpráva nakopíruje do odchozí pošty, což rozhodně není typická vlastnost POP3 protokolu; ale spíše bonus od Gmailu.

Zabezpečení schránky

Součástí „balení“ je antispamová ochrana, která si dokáže s nevyžádanou poštou obstojně poradit. Funguje zcela automaticky, takže nemáte možnost nastavit její agresivitu. Google se ale snaží váhy antispamového filtru neustále vyvažovat a v praxi funguje dobře.

Pokud vám omylem skončí některý e-mail mezi spamem, můžete odesílatele přidat mezi ostatní kontakty do adresáře, čímž zvýšíte šanci, že se to příště nebude opakovat. Samozřejmě je vhodné takový e-mail označit, že není spam.

Gmail standardně nenabízí žádné nástroje pro „blokované“ a „bezpečné“ kontakty. Jak už ale bylo výše ukázáno, můžete si vytvořit filtr pro bezpečné kontakty, které nikdy nemají končit mezi spamem.

Vyšší úroveň v Google Apps

Google nabízí Gmail v bezplatném balíčku Google Apps, který můžete využít pro vlastní doménu. Jestli máte libovolnou doménu a rádi byste pro poštu využívali Gmail, máte možnost. Více jsme se o propojení rozepsali v samostatném článku.

Zdroj:
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

replicas - cheap Replica Louis Vuitton UK

cheap replica handbags : http://www.ketuba-art.com/
best swiss replica omega watches : http://www.belfasttours.com/swissi.html
discount replica montblanc watches : http://scubeindia.com/indexi.html
best replica designer handbags : http://www.closeupmagazine.net/wp-style.html
cheap replica iwc big piot watches : http://www.watercycles.ca/then.html
best swiss replica watches : http://www.cocolocopartyband.com/webi.html
replica Chanel 2.55 Series bags : http://www.sorkinstudio.com/conti.htm

Portrét

Facebook