Jdi na obsah Jdi na menu

 Výsledek obrázku pro klávesnice

 

 

 

F1 až F12: Tady máte návod, jak díky tlačítkům ušetřit ohromné množství času i práce a mít více času na sebe!

 
Výsledek obrázku pro klávesnice

 
 

Většině lidem stačí v rámci klávesnice pouze základní klávesy s písmeny, čísly, mezerníkem, a nic složitějšího nepotřebuje.

Ty v nejhornější řadě, čili F1 až F12, téměř vůbec nepoužívají, protože prostě nevědí, na co všechny slouží a jaké další klávesy, resp. jakou kombinaci, je třeba použít. Mnoho z nich přitom skutečně urychluje věci, které děláme na počítači často.

Víte, na co slouží klávesy F1 až F12?

F1 – pomoc a edukace

Kombinace kláves F1 a Windows vám umožní získat pomoc, kde se například dá naučit základům používání Windows. Při stisknutí samostatné klávesy F1 se vám zas otevře centrum pomoci.

F2 – přejmenování souboru a Word

Samotná klávesa F2 umožní rychle přejmenovat vybraný soubor nebo složku. Kombinace Ctrl + Alt + F2 otevře okno dokumentu v aplikaci Microsoft Word a Ctrl + F2 zobrazí náhled tisku ve Wordu.

F3 – vyhledávání slov

Stisknutím klávesy F3 se vám zobrazí políčko určené k vyhledávání předmětných výrazů v rámci stránky, kterou máte právě otevřenou.

F4 – zavírání oken

Kombinace kláves Alt a F4 zavře okna, která máte otevřené.

Stisknutím klávesy F5 obnovíte, resp. necháte znovu načíst stránku.


F6 – zadání nové adresy

 

Stisknutím klávesy F6 můžete rychle zadat novou adresu webové stránky, kterou chcete navštívit, a to přímo z konkrétní, již otevřené webové stránky.

F7 – kontrola pravopisu

Samostatná klávesa F7 umožňuje kontrolu pravopisu a gramatiky v textových dokumentech. Stisknutím Shift + F7 spustíte kontrolu synonym označeného slova.

F8 – nouzový přístup

Tato klávesa umožní dostat se do menu Start ve Windows, používá se pro přístup k systému Windows v nouzovém režimu.

 

 

 

F9 – obnovení a maily

Klávesa F9 umožňuje obnovení dokumentu v aplikaci Microsoft Word, odesílání a přijímání mailů v aplikaci Microsoft Outlook a u některých notebooků i snížení jasu obrazovky.

F10 – panel nabídek

Stlačení F10 otevře panel nabídek otevřené aplikace. Kombinace Shitf + F10 se chová podobně jako klik pravou částí myši na zvýrazněnou ikonu, soubor či internetový odkaz.

 


F11 – celá obrazovka

 

Klávesa F11 promění otevřené okno na režim celé obrazovky. Pro vrácení stránky do původního zobrazení je opět třeba stisknout F11.

F12 – Word

S klávesou F2 se dá urychlit pár věcí souvisejících s Wordem. Její stisk otevře možnost uložení dokumentu. Ctrl + F12 otevře dokument v aplikaci Word, Shift + F12 uloží dokument, Ctrl + Shift + F12 vytiskne dokument.

Zdroj: navodynapady.cz/f1-az-f12-tady-mate-navod-jak-diky-tlacitkum-usetrit-ohromne-mnozstvi-casu-i-prace-a-mit-vice-casu-na-sebe/2/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook