Jdi na obsah Jdi na menu

Domácnost - rady od profesionálů

 

TIPY NA ŽEHLENÍ
JAK VYŽEHLIT KOŠILI
Rozepněte všechny knoflíčky. V závislosti na materiálu nastavte správnou teplotu. Pokud je bavlněná, použijte vysokou teplotu a hodně páry. U ostatních materiálů se řiďte pokyny na etiketě.
KROK 1: LÍMEČEK
Začněte rubovou stranou límce. Žehlete od středu, abyste se vyhnuli zmačkání. Otočte a opakujte postup i na lícové straně.
KROK 2: SEDLO A RAMENA
Zavěste rameno košile přes užší konec žehlicího prkna. Začněte od ramenního sedla (místo, kde se dotýká límec paže) a napněte ho přes konec žehlicího prkna a přežehlete směrem do středu zad. Posuňte sedlo tak, aby i jeho další nevyžehlená část byla napnutá přes okraj žehlicího prkna a opakujte stejný postup, až je celé sedlo hladce vyžehlené. Opakujte tento postup i na druhém rameni.
KROK 3: MANŽETY A RUKÁVY
Položte rukáv stranou s knoflíky či manžetovými dírkami nahoru. Napněte a vyžehlete nejdříve vnitřní stranu manžety, poté otočte a vyžehlete vnější stranu. Poté vyžehlete rukáv, začněte na straně s knoflíky a žehlete těsně k okraji bez švu. Opakujte tento postup i na druhém rukávu.
KROK 4: TĚLO
Nejprve vyžehlete přední části – natáhněte je přes konec žehlicího prkna. Poté vyžehlete zadní část. Dbejte na to, abyste nežehlili přes knoflíky, mohlo by je to zničit. Ideální je úzká špice žehličky. Jste-li hotovi, urovnejte límeček.
Tip pro žehlení: Při žehlení košil je kromě vaší zručnosti největším pomocníkem správná žehlička, která pomůže výrazně zrychlit a usnadnit žehlení. Ideální je mít žehličku s vysokými výkonnostními charakteristikami, přičemž pára by měla být na prvním místě. Parní výstup a ráz odstraní snadno a rychle všechny záhyby a nerovnosti. Příkon zaručí rychlé zahřátí a stabilní teplotu, takže ušetříte čas. Oceníte jistě i úzkou špičku, která vám usnadní dostat se do všech míst a detailů. Stačí potom už jen jednou přejet a výsledek je dokonalý…
Všechny tyto požadavky splňuje např. Rowenta Steamium DW9030, jejíž parní ráz 200g./min. je nejvyšší na trhu klasických žehliček, má příkon až 2600 W a kromě ultra úzké špičky nabízí nejpokročilejší technologie na poli žehlení. Její patentovaná technologie Steam Force doručuje až o 30 % více páry dovnitř tkanin a patentovaná žehlicí deska Microsteam400 Platinium s více jako 400 napařovacími otvory zajistí perfektní distribuci páry a navíc nabízí vynikající odolnost proti poškrábání.
JAK VYŽEHLIT KALHOTY
KROK 1: KAPSY
Nejdříve otočte kalhoty naruby vyžehlete kapsy.
KROK 2: OBLAST PASU
Otočte kalhoty zpět na lícovou stranu. Zavěste pas kalhot přes užší konec žehlicího prkna. (Je-li materiál kalhot z jiného materiálu, než byly kapsy, nezapomeňte nastavit správnou teplotu). Během žehlení posouvejte pas kalhot dokola kolem žehlicího prkna. Kolem kapes žehlete opatrně, abyste nevytvořili nepříjemné „nažehleniny“.
KROK 3: NOHAVICE
Položte jednu nohavici přes druhou. Srovnejte švy. Vrchní nohavici odklopte. Vyžehlete vnitřní stranu nohavice směrem od paty k rozkroku. Otočte a vyžehlete i druhou stranu nohavice. Opakujte tento postup i pro druhou nohavici. Pro dosažení perfektně vyžehlených nohavic bez překladů žehlete těsně podél okraje nohavic, nikoliv přes okraje.
KROK 4: PUKY
Pro vytvoření překladů na přední straně nohavic, tzv. puků, přidržte žehličku kousek od nohavice a nasměrujte na okraj nohavice výpusť páry. Potom přežehlete, je-li to nutné, nohavici pokropte vodou.
Tip pro žehlení: Pro žehlení kalhot si pořiďte inteligentního pomocníka. Např. Rowenta Steamium DW9030 má funkci Autosteam – automaticky nastaví ideální výstup páry dle tkaniny, ultra úzká špice vám usnadní žehlení všech detailů. Samozřejmostí jsou ostatní pokrokové charakteristiky, které využijete při žehlení všech druhů tkanin: nejvyšší parní ráz 200g./min. u žehliček odstraní všechny záhyby, patentovaná Steam Force technologie doručuje až o 30 % více páry dovnitř tkanin a patentovaná žehlicí deska Microsteam400 Platinium díky více jak 400 napařovacím otvorům zajistí optimální distribuci páry dovnitř tkanin a je navíc nabízí výjimečnou odolnost proti poškrábání.
VŠEOBECNÉ TRIKY PRO PERFEKTNÍ VÝSLEDKY ŽEHLENÍ
  • Větší kousky oblečení žehlete pře širší konec žehlicího prkna. Aby nedošlo k ušpinění prádla, položte na podlahu pod žehlicí prkno plastový ubrus či starší prostěradlo.
  • Pro dosažení perfektních výsledků při žehlení dvojitých manžet či rukávů saka a halenky, užijte rukávník (úzké žehlicí prkno určené pro žehlení rukávů). Nemáte-li rukávník, můžete k žehlení použít srolovaný ručník, který vložte přímo do rukávu.
  • Pro ostré, viditelné záhyby přežehlete oděv v místě překladu, poté zafixujte parním rázem.
  • Límečky, manžety a lemy se často během žehlení vrásní. Abyste tomu předešli, žehlete nejprve vnitřní stranu, poté stranu vnější. Parní ráz dodá dokonalý vzhled „jako ze škatulky“.
  • Žehlíte-li přes křehké knoflíky, přikryjte je malou kávovou lžičkou a vyžehlete okolní textilii.
  • Záhyby či límce žehlete z rubové strany z vnějšího kraje směrem do středu. Pokud je textilie příliš velká na žehlicí prkno, zavěste ji a použijte vertikální napařování.
  • Sklady by se měly začít žehlit od spodu, začněte s vnitřní stranou, poté vyžehlete vnější stranu. Je-li třeba, sklad přišpendlete k žehlicímu prknu, přes špendlíky nežehlete. Pro fixaci použijte parní ráz.
  • Švy nejdříve vyrovnejte a poté žehlete. Vyžehlete nejdříve vnitřní délku švu, poté vnější.
Jak zabráním tomu, aby má žehlička na oblečení zanechávala hnědé skvrny?

Nepoužívejte v žehličce jinou vodu než obyčejnou vodu z vodovodního kohoutku. Nepoužívejte žádná činidla proti vodnímu kameni ani přísady, jako například vonné látky. Pravidelně vyměňujte kazetu s filtrem proti vodnímu kameni. Pravidelně na žehličce používejte funkci samočištění a pravidelně čistěte ventil proti vodnímu kameni. Po skončení žehlení nenechávejte v nádržce vodu. Protože vaše žehlička působí na prádlo jako vysavač, vysává z oblečení usazeniny mýdla. Zajistěte proto, aby bylo oblečení důkladně vymácháno.

 

 

TIPY PRO NAPAŘOVÁNÍ ODĚVŮ
  • Nastavte množství páry podle druhu tkaniny, je-li to možné.
  • U některých tkanin je lepší napařovat je naruby.
  • Nikdy nepoužívejte vodu s příměsemi.
Na co mohu použít funkci vertikálního napařování?
Tato funkce je velmi užitečná pro napařování záclon a dalšího choulostivého prádla, jako jsou například obleky a šaty. Látku držte jednoduše napjatou. Termostat nastavte do polohy MAX, stiskněte opakovaně knoflík parního rázu a posouvejte žehličku odshora dolů. Držte žehličku ve vzdálenosti několika centimetrů od látky, abyste se vyhnuli spálení citlivých tkanin.
Používáte-li žehličku k vertikálnímu napařování, buďte opatrní a nedotýkejte se horkou žehlicí plochou jemných tkanin, abyste je nepoškodili.
PRŮVODCE ODSTRAŇOVÁNÍM SKVRN
LEPICÍ PÁSKA ČI GUMOVÝ TMEL
Naneste led či ledovou vodu, aby povrch ztvrdnul. Seškrábněte kulatým nožem. Před praním naneste odstraňovač skvrn. Opláchněte, poté vyperte.
INKOUST
Zafixujte lakem na vlasy. Opláchněte. Vyperte v ruce spolu s tekutým přípravkem na praní a důkladně propláchněte.
KREV
Dá se odstranit jen velmi špatně. Posypte ji solí, aby se vsákla a poté vyperte ve studené vodě. Další variantou je namočit skvrnu do studené vody spolu s rozpustným enzymatickým namáčecím přípravkem, poté přeperte v ruce. Pokud se skvrna nachází na bavlně, polyesteru, syntetických tkaninách či plátně, zkuste amoniak či peroxid vodíku, poté opláchněte. Na hedvábí je třeba použít suché čisticí přípravky.
VOSK/PARAFÍN
Zmrazte a poté seškrábněte kulatým nožem. Na žehlicí prkno položte mezi papírové kuchyňské utěrky a přežehlete. Přetřete lihem, poté vyperte.
ŽVÝKAČKA
Pomocí ledu nechte žvýkačku ztvrdnout. Seškrábněte kulatým nožem a pokapte pracím prostředkem. Nechte odstát dvě až tři minuty, poté odstraňte zbytek žvýkačky. Pokračujte a jemně třete mezi prsty, dokud žvýkačka zcela nezmizí. Vyperte.
ČOKOLÁDA
Namočte do studené vody nebo sodovky s rozpustným enzymatickým namáčecím přípravkem. Přetřete práškem na praní. Vyperte v horké vodě.
KÁVA / ČAJ
Namočte do rozpustného enzymatického přípravku nebo bělícího přípravku. Promněte v ruce s pracím práškem a poté přeperte v ruce, poté vyperte v pračce v horké vodě.
KOSMETIKA
Navlhčete skvrnu vodou, poté mněte v ruce spolu s pracím práškem a opláchněte. Polijte přípravkem na praní a opláchněte. Vyperte v horké vodě s maximální teplotou, jakou tkanina vydrží.
PASTELKY
Kulatým nožem seškrábněte tolik, kolik je možné. Polijte odstraňovačem skvrn či přeperte saponátem a opláchněte. Je-li třeba, postup opakujte. Vyperte v horké vodě spolu s bělidlem – jen pouze je-li to možné pro daný druh tkaniny.
DEODORANT
Polijte lihem či octem, přeperte a opláchněte. Přidejte tekutý saponát a vyperte v horké vodě.
INKOUST Z FIXY
Postříkejte přípravkem na mytí oken a opláchněte. Je-li třeba, postup opakujte. Vyperte. (Tento typ nečistoty někdy není možné odstranit.)
LAK NA NEHTY
Skvrnu z bílé bavlny lze odstranit pomocí odlakovače, na ostatní tkaniny použijte amyl acetát (banánový olej) a seškrábněte kulatým nožem. Vyperte.
OVOCE A ŠŤÁVY
Namočte do čisticího přípravku a vyperte. Pokud i nadále skvrna zůstává, naneste na ni bělicí pastu a pár kapek amoniaku. Nechte působit cca 15 minut. Můžete také vyzkoušet bílý ocet. Vyperte v tak horké vodě, jakou tkanina umožní.
TRÁVA
Namočte v tekutém enzymatickém prostředku, poté opláchněte. Přeperte v saponátu a vyperte v horké vodě spolu s bělidlem. Pokud i nadále skvrna zůstává, polijte ji lihem.
OMÁČKY
Seškrábněte kulatým nožem, poté namočte v rozpustném enzymatickém přípravku. Naneste saponátovou pastu, poté ještě odstraňovač skvrn. Vyperte v horké vodě spolu s bělidlem, je-li to možné.
MASTNOTA
Seškrábněte kulatým nožem. Polijte silným saponátem a opláchněte. Naneste odstraňovač skvrn a vyperte v horké vodě s velkým množstvím pracího prášku, případně bělidla – je-li to možné.
ZMRZLINA
Namočte do tekutého enzymatického přípravku a opláchněte. Přeperte v saponátu, opláchněte a nechejte uschnout. Naneste odstraňovač skvrn.   Vyperte v horké vodě s přídavkem bělidla – je-li to možné.
RTĚNKA
Navlhčete glycerinem a vyperte s přídavkem bělidla (je-li to možné).
MAJONÉZA ČI DRESSING
Přeperte v saponátu a opláchněte. Nechte uschnout a pak nalijte na skvrnu odstraňovač skvrn. Opláchněte a pak vyperte v horké vodě spolu s bělidlem – je-li to možné
PLÍSEŇ
Pokapejte citronovou šťávou a nechte uschnout na slunci. Přeperte v saponátu a vyperte v horké vodě s přídavkem bělidla (je-li to možné). Pokud i nadále skvrna zůstává, naneste na ni peroxid vodíku.
MLÉKO
Namočte v enzymatickém přípravku a opláchněte. Polijte saponátem a vyperte.
BLÁTO
Nechte zaschnout a potom seškrábněte. Poté namočte do vody spolu s přípravkem do myčky nádobí a jednou polévkovou lžící octa. Opláchněte a poté polijte lihem. Znovu opláchněte a namočte do enzymatického přípravku. Vyperte ve vodě s přídavkem bělidla (je-li to možné).
HOŘČICE
Naneste odstraňovač skvrn či mýdlo nebo tekutý saponát a opláchněte. Namočte do horké vody se saponátem. Vyperte ve vodě s přídavkem bělidla (je-li to možné).
BARVA
Nenechejte barvu zaschnout. Barvy na bázi oleje polijte terpentínem či ředidlem a poté přeperte v mýdlové vodě. Vyperte. Barvy na bázi vody (latex) ihned přeperte mýdlem či saponátem. Vyperte.
ARAŠÍDOVÉ MÁSLO
Skvrnu namočte do minerálního oleje. Poté naneste čisticí přípravek, opláchněte. Vyperte.
POT
Použijte prací prostředek či mýdlo. Změnil-li pot barvu tkaniny, naneste amoniak na čerstvé skvrny, či ocet na již zaschlé skvrny a opláchněte. Vyperte v co možná nejteplejší vodě. Nepoddajné skvrny vyperte v horké vodě s přídavkem enzymatického přípravku či bělidla (je-li to vhodné s ohledem na druh tkaniny).
ČERVENÉ VÍNO
Ihned zasypte skvrnu solí. Namočte v enzymatickém přípravku. Pokud i nadále skvrna neustupuje, naneste bělicí pastu a pár kapek amoniaku a nechejte působit asi 15 minut. Můžete také použít bílý ocet. Vyperte v tak horké vodě, kterou tkanina snese.
*Enzymatické přípravky (přípravky, které obsahují enzymy) se používají pro zvýšení účinnosti saponátů a namáčecích prostředků při odstraňování odolných skvrn a nečistot. Enzymatický přípravek lze použít na půl hodiny a více. Vhodný na odstraňování mazu, potu, moči a dalších nečistot bílkovinného základu, včetně krve, trávy a většiny druhů potravin. Pokožka je též tvořena bílkovinou, proto při používání enzymatických přípravků používejte gumové rukavice.

Zdroj: Rowenta.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook