Jdi na obsah Jdi na menu

Zakázaný lov ryb na dírkách povolili na kanále

Litoměřicko, Lounsko - Na zahájení lovu se sjely desítky rybářů.

V Račičích na Litoměřicku začali rybáři chytat ryby v zamrzlém vodním kanále.
V Račičích na Litoměřicku začali rybáři chytat ryby v zamrzlém vodním kanále.
Autor: Deník/Karel Pech

Na veslařském kanále v Račicích na Labi u Štětí se ve čtvrtek 6. ledna ráno sešly zhruba tři desítky rybářů, kteří zamířili na zamrzlou vodní plochu, aby chytili svou první letošní rybu.

V letošním roce tam byl povolen lov na dírkách. Ojedinělou příležitost si nenechali ujít ani rybáři z Lounska.

Račický kanál je jedním z mála míst v republice, kde smějí rybáři chytat pod ledem na svazovou povolenku. Na soukromých vodách totiž dají za každý den lovu několik set korun. „Ministerstvo vydalo výjimku, která platí od dnešního dne. Chytat smíme ode dneška. V loňském roce přišlo na zahájení přes sto lidí, letos je to slabší, ale většina rybářů přijede asi v sobotu,“ vysvětlil jeden z rybářů, Jaroslav Vocásek.

Jak dodal, na led smí rybáři z bezpečnostních důvodů pouze tehdy, když je silný alespoň deset centimetrů. Nyní je zamrzlo ještě víc.

Důležitost tohoto pravidla se potvrdila v roce 2008, kdy se v Račicích utopil jeden z rybářů. Na led se do Račic vydal i přes varování kamarádů a probořil se do vody. Včera rybáři lovili hlavně pstruhy, lze tu chytit také okouny, někdy se povede vytáhnout i menšího kapra.

Pstruha vytáhl také rybář z Postoloprt

Nedočkaví rybáři se na ledě sešli kolem sedmé hodiny a většina z nich neodešla s prázdnou. Svou první letošní rybu tady chytil také Josef Slanař, který na račický led přijel z Postoloprt. „Chodím sem, co se tady chytá, dnes jsem prvně na rybách, takže toto je moje první letošní ryba,“ uvedl, když z ledové vody vytáhl pstruha s mírou 30 cm. Lov pod ledem je mezi rybáři oblíbený, proto se na račickém kanále sešli rybáři z různých koutů severních a středních Čech.

„Je to pěkná rybařina, něco jiného než v létě. Člověk musí být oblečený, je zima, ale stojí to za to. Dnes to moc nejde, protože je nás tu hodně. Tohoto pstruha jsem chytil asi po hodině. Ryby se tu vysazovaly před dvěma dny, takže už jsou zřejmě rozjeté po celém kanále,“ řekl další úspěšný rybář Vladimír Krpeš z Doksan.

Ledové rybaření v rukavicích a s kalíškem čaje chválili i ostatní. Ti, kteří mohou, přijedou do Račic znovu. Lov ryb pod ledem je tam povolen od 6. ledna do 28. března.

 


 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook