Jdi na obsah Jdi na menu

Sumec velký

V tekutých vodách žije hlavně v cejnovém pásmu s členitým dnem, vyskytuje se i ve stojatých vodách. Sportovně i hospodářsky cenný druh, významný regulátor plevelných ryb. Průměrná váha lovných ryb  je 8-10 kg.

Atlas sladkovodních ryb - sumcovitíLatinsky: Silurus glanis

Jiný název: Wels (Sheatfish), European Catfish, Waller, Sumec veľký, Silure glane, Obyknovenyj som

Rozpoznávací znaky: Kůže bez šupin, 3 páry vousů, dlouhé tělo s plochou ocasní částí, skvrnité zbarvení boků, jedna drobná hřbetní ploutev, dlouhá řitní ploutev.

Představitelé této čeledi najdeme ve vodách Asie i Evropy. Patří k největším sladkovodním rybám vůbec. Sumec se živí dravým způsobem.

Daří se mu ve velmi pomalu tekoucích vodách nebo ve vodách stojatých. Největší výskyt u nás byl zaznamenán v údolní nádrži Vranov nad Dyjí, Orlík na Vltavě a také na řece Lužnici. Na Slovensku obývá postranní ramena Dunaje. Již pouhý tvar napovídá, že se sumec rád zdržuje u dna. Jeho široká tlama, hojně ozubený drobnými zoubky, svědčí o jeho dravém způsobu výživy. Dva dlouhé vousy nad ústními koutky (a čtyři na spodku hlavy) mají hmatový význam.

Sumec je navzdory všeobecnému mínění poměrně společenskou rybou a zvláště menší jedinci se ukrývají a někdy i loví společně. Skupiny sumců mohou zahrnovat jedince různé velikosti, ale byl zaznamenán i kanibalismus. Při lovu sumec projíždí rozsáhlé oblasti svého revíru a dovede být poměrně rychlý a pohyblivý. Kořist nasává do tlamy pod tlakem, který vzniká při rozevření čelistí. Při lovu u hladiny při tom vznikají typické zvuky označované jako „pukání“.

Potravou sumce jsou ryby a další vodní obratlovci jako žáby, hlodavci a mláďata vodních ptáků. Velcí sumci jsou schopni ulovit i dospělé kachny, ondatry nebo ryby s hmotností přes 2 kg. U mladých sumců tvoří značnou část potravy vodní bezobratlí, žížaly apod.

Dalšími druhy sumců, ovšem nežijících v českých vodách jsou například Sumec Soldatovův, který žije na Dálném východě a Sumec amurský, který obývá hlubší vody Číny, Koreje a Japonska.

Kuchyňské využití sumců:

Maso sumce zásadně zbavujeme kůže! Nejprve opracujeme sumce, omyjeme ho pod tekoucí vodou, vykucháme. Nařízneme kůži kolem hlavy sumce, přichytneme kůži ostřím nože a začneme ji oddělovat od těla. Je nutné oddělit kůži od masa v oblasti břicha, pak ji lze stahovat skoro jako punčochu, občas si pomůžeme nožem. Dále zpracováváme rybu jako jiné druhy.

Sumce porcujeme na filety nebo podkovy. Ty můžeme smažit, péci, grilovat … maso sumce je vhodné na veškeré kuchyňské zpracování.

Recepty ze sumce:

Guláš ze sumce Sumčí škvarky Sumec opečený na másle Sumec na roštu

Pečený sumec Rizoto ze sumce ...

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava ...

Zdroj: http://www.receptyonline.cz/sumec-velky--1580.html
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook