Jdi na obsah Jdi na menu

Pařená houska jako rychlá superzbraň, když boilies zrovna nefunguje

16.06.2016 Jiří Louthan Rady a tipy
Zajímavost Tip
Pařená houska jako rychlá superzbraň, když boilies zrovna nefunguje Neberou vám kapři na boilies ani na pelety? Vyzkoušejte nasadit osvědčenou pařenou housku - ale pozor, žádné napichování přímo na háček. Hlavní roli hraje boiliesová montáž. 

 

I když všichni víme, že je potřeba se při lovu kaprů na boilies často vyzbrojit trpělivostí, někdy je touha po záběru silnější. A tak když mi na boilies nepřišel za den jediný záběr, už několikrát se mi vyplatilo nachvíli přezbrojit a překvapit ryby něčím méně okoukaným než jsou "koule". Top je v tomto ohledu pařená houska na vlasu klasické kaprové montáže. Ale pozor, v opravdu pořádném formátu.

Tuhle vychytávku jsem se naučil od svých dvou rybářských kamarádů, kteří rádi zkoušejí nové věci a patří k rybářům, kteří hledají nástrahy, co fungují rychle. Žádné čekání celý den na jediný záběr. A tak za mnou jednoho dne přišli na svazový stoják a poté, co si ode mě vyslechli, že sedím u prutů už šest hodin bez jediného kontaktu s rybou, jen suše nadhodili: "Počkej, my ti předvedeme jízdu. Do hodiny máme kapra." 

Když supernástraha, tak pořádně velká
Vybalili své kaprové pruty vybavené průběžným těžším olovem a klasickou kaprovou montáží v podobě šňůrky a háčku velikosti 4. Čekal jsem, s jakou úžasnou nástrahou to na mě vyrukují a vida, vytáhli sáček s klasickou pařenou houskou krájenou do formátu 2 x 2 cm a už napichují tři kousky na boiliesovou jehlu a šup s houskou pod hák. Na konci klasická zarážka ve tvaru "V". Dělal jsem si z nich legraci a říkám jim "hoši, tak tohle vám budou ledatak zobat cejni, až se vám nakonec některý z nich picne o hák," ale oni že ne, že prý mají vyzkoušeno, že jim na housku krásně jezdí kapři i bez jakéhokoli vnadění kolem. Nevnadí prý záměrně - právě proto, aby nepřilákali bílou rybu. 

Také byste patrně čekali pořádný brok pár centimetrů za háčkem aby houska neplavala 30 čísel nade dnem, ale kamarádi že ne, že mají vyzkoušeno, že jim nástraha funguje přesně takto na všech možných stojatých revírech. A čím větší sousto, tím prý lépe. Proč ne, usmívám se, tak uvidíme, co houska předvede v místě, kde jsou kapři zvyklí baštit boilies a pelety. A pánové, skutečně. Už za půl hodiny jim přišla první jízda, na jejímž konci se objevil v podběráku krásný šupináč o délce 60 cm. A netvralo dlouho, asi tři čtvrtě hodiny a přišel jim druhý krasavec - tentokát 66 centimetrů dlouhý. Druhá úspěšná nástraha přitom vydržela hodinu a čtvrt na montáži, což jsem v případě den staré pařené housky ani nečekal. 

Nebojte se housku "vyšperkovat"
No a tak mi nezbývalo než chválit a nápad si samozřejmě vyzkoušet. Kapr mi přišel za necelou hodinu a od té doby nosím s sebou čas od času sáček pařené housky jakou tajnou zbraň na "nejhoší časy", kdy kapříci na koule ne a ne zabrat. Většinou je to čistá nedochucená houska, ale vyplatil se mi experiment například s vanilkovým cukrem či velmi rychlé namočení do výrazného ovocného dipu. Zlepšovákům se v tomto ohledu meze nekladou a určitě by se osvědčilo i obyčejné tekuté polévkové koření.

Každopádně houska "maká" jako za dob našeho mládí, našich otců i dědů...jen se vyplatí ji trochu zvětšit a umístit pod novodobou leč prověřenou montáž. A hlavně - nevnadit kolem lákadly, které fungují na bílou rybu.  

Foto: Miroslav Tryner s kaprálem uloveným na pařenou housku

Recept na perfektní pařenou housku mého kamaráda Mirka Trynera

Nalijeme vodu do hrnce s pařákem (tolik, aby voda zůstala pod pařákem) a čekáme, až se začne doda vařit. Mezitím si odřízeneme patky rohlíku, případně housky (ideálně den staré - trochu gumové) a takto upravené pečivo vložíme na pařák nad vroucí vodu. Hrnec přiklopíme pokličkou a pečivo necháme napařovat při mírném varu cca 7 minut. Pozor, pečivo nesmí být rozmáčené, protože při následném lisování by se z něj odtrhávala kůrka.  

Napařené pečivo vyjmeme z hrnce a položíme na větší prkénko. Zvrchu je přiklopíme druhým prkénkem a dobře zatížíme na dobu deseti minut. Ideální je k zatížení těžší činka (5 kg a a více), ale určitě doma najdete něco podobně těžkého. Pak už jen zbývá slisované pečivo nakrájet na větší kostičky, uložit do mikrotenového sáčku a ten dobře zavázat, aby pečivo příliš rychle neztvrdlo. Nebojte se pařenou housku připravit večer před rybolovem, v zavázaném sáčku vydrží ve velmi dobrém stavu i 24 hodin v kuse.

Zdroj: http://www.casnaryby.cz/parena-houska-jako-rychla-superzbran-kdyz-boilies-zrovna-nefunguje-p158.htm

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook