Jdi na obsah Jdi na menu

orlik-018.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na snímku nový přírůstek do orlické party  - hausbot z Hajan

Orlík se dočkal vodních záchranářů


 
 
 

Orlická přehrada - Víc než deset let neúspěšně usilovali starostové z okolí Orlické přehrady o to, aby i na ní byla vodní záchranná služba. Potom, co Česká televize v březnu na problém upozornila, nastal zásadní obrat. Ode dneška se dočkají rychlé zdravotnické pomoci i rekreanti u jihočeské části přehrady.

Vodní záchranáři na Orlíku
Vodní záchranáři na Orlíku

Záchranná služba Asociace samaritánů má šestnáctiletou zkušenost ze Slap a středočeské části Orlíku. "Na základě té reportáže jsem se ozval panu starostovi Orlíka Jiřímu Štrajtovi a v podstatě spolu jsme to zorganizovali," řekl provozní ředitel služby Tomáš Moucha. 

Záchranářský člun je něco mezi sanitkou a pojízdnou ordinací. Lidé jeho posádku mohou vyhledat na pravidelných zastávkách, zastavuje na čtrnácti místech. Nebo zavolat přes linku 155. "Díky tomu, že jezdíme tím objížďkovým způsobem, jsme u pacienta do pěti minut," dodal Moucha. 

Poslední zastávka u Žďákovského mostu. V případě tísňového volání ale mohou jet až ke Zvíkovskému podhradí. Přes hranici krajů teď mohou i díky finanční podpoře čtyř obcí a Jihočeského kraje. "Pokud to bude funkční, a o tom jsem přesvědčen, tak se dá očekávat v příštím roce navýšení toho příspěvku," řekl starosta Kovářova Pavel Hroch (JIH 2012).

 
přehrát video
Reportáž Kristiny Vrkočové
Kontakt na autora reportáže: kristina.vrkocova@ceskatelevize.cz
Zdroj: ČT24
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook