Jdi na obsah Jdi na menu

uplatek.jpg

Nejvíc jsou korupcí zasažené veřejné zakázky a nakládání s majetkem územně-správních celků," oznámila dnes nezisková organizace Transparency International. Nejčastěji ke korupčnímu jednání dochází v malých obcích, protože nad jednáním starostů a zastupitelů není dohled.


Transparency International novináře seznámila s výsledky činnosti své právní poradny. Řešila několik tisíc podnětů a zabývala se stovkou případů neprůhledného rozhodování orgánů veřejné moci.

"Více než polovinu podnětů přijala poradna prostřednictvím protikorupční linky 199," řekl vedoucí poradny Transparency International Michal Štička. "Činnost právní poradny představuje velmi cenný zdroj informací o výskytu korupčního jednání," řekl ředitel TI David Ondráčka.

Linka funguje již několik let a patří mezi opatření ministerstva vnitra v rámci Strategie vlády v boji proti korupci na období let 2007 až 2011. Člověk, který vytočí číslo 199, může nejen oznámit korupční jednání ve svém okolí, ale najde zde i právní pomoc.

Z vyhodnocení činnosti právní poradny vyplývá, že ke korupčnímu jednání v Česku dochází hlavně na úrovni obecních samospráv při nakládání s veřejnými prostředky. Rozhodování starostů nebo zastupitelstev v malých obcích totiž zůstává bez kontroly.

Korupcí jsou ohrožena také řízení spojená s územním plánováním a stavebním řízením. "Vzhledem ke stavebnímu boomu v ČR jde o korupčně velmi exponovanou činnost veřejné správy," uvádí Michal Štička.

Hlavním nástrojem pracovníků z právní poradny TI je zákon o svobodném přístupu k informacím. Podle Štičky je problém už přímo v něm. "Za odmítnutí žádosti o údaje nestanoví zákon žádné sankce." Na Slovensku je takové porušení zákona přestupkem.

"V malých obcích lidé často čekají rok i dva, až soud rozhodne, že opravdu měli na informace právo. Na konci ale žadatel stojí sice s rozsudkem v ruce, ale stále bez požadovaných informací," popsal dnešní situaci Štička.

Advokát Petr Prchal spolupracující s TI by uvítal novelizaci norem, které upravují postavení oznamovatelů trestných činů, zákonů o obcích, krajích a Praze i zákona o střetu zájmů. "U všech těchto norem jsme zjistili nedostatky," komentuje současný stav Prchal.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook