Jdi na obsah Jdi na menu

Hajany - znak a vlajka - do dnes nezveřejněno na webu obce

Hajany - znak

Hajany (okr. Strakonice)

 
 

 
 

Historické souvislosti

     Ves Hajany je v písemných pramenech připomínána poprvé roku 1318, kdy zde měl majetek Budislav z Rožmitálu. Až do 15. století byla v Hajanech drobná šlechtická zboží, poté připadla ves k sousednímu blatenskému panství, jehož součástí byla až do konce feudálního období.

    Nejvýznamnější památkou obce je kaple sv. Anny na návsi, postavená roku 1900 a nyní důstojně opravená. Zajímavostí je ovšem také již mnoho desetiletí trvající hnízdiště čápa bílého na domě č. p. 8 poblíž kapličky. Místními je proto čáp chápán jako nedílná součást identity obce.

    Znak a vlajka byly schváleny Podvýborem pro heraldiku a vexilologii  PS PČR dne 24. 2. 2011.

 

Blason

Znak

     Zlato - zeleně polcený štít se zvýšeným  vydutým modrým klínem, v němž čáp bílý přirozené barvy. V pravém zlatém poli černá kančí hlava se stříbrnou zbrojí a červeným jazykem. V levém zeleném poli zlatá lilie.

Vlajka

     List tvoří tři svislé pruhy, modrý, žlutý a zelený, v poměru 2: 1: 1. V modrém pruhu čáp bílý, ve žlutém černá kančí hlava s bílou zbrojí a červeným jazykem a v zeleném žlutá lilie. Poměr šířky k délce listu je 2: 3.

 

Výklad

     Čáp bílý je tradičním symbolem obce. Kančí hlava pochází z erbu Budislava z Rožmitálu, nejstaršího známého držitele vsi. Lilie jako mariánský symbol zastupuje matku Panny Marie - sv. Annu, které je zasvěcena kaple na hajanské návsi.

 

Hajany - znak

Hajany - vlajka
 
Zodpovídá: Mgr. Vladimír Červenka
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook