Jdi na obsah Jdi na menu

Hajany - Obec, děti i hasičský sbor získají nové prostory

Obrazekčlánek z Blatenských listů
s mým komentářem na obranu nás, hajanských občanů

 

Nedávno jsem žádala informace o tom, co bude na obecním pozemku u kravína. Dnes přišly Blatenské listy a je již jasněji. Protože Blatenské listy jsou v elektronické podobě dostupné naposledy z listopadu, přepíši níže článek z posledního, 30. čísla 2009:
 
Obec, děti i hasičský sbor získají nové prostory
 
    Hajany- Býval to pozemek, který rozhodně nelahodil lidskému oku. Lidé si z něho prostě a jednoduše udělali veřejnou skladku. Co jim doma překáželo nebo přebývalo, naložili a odvezli sem. Jedním slovem hrůza.
    Dnes už je všechno jinak. Za pomoci techniky bylo veřejné prostranství upraveno a srovnáno. V blízké budoucnosti tady vznikne dětské hřiště, víceúčelový objekt a hasičské prostory. V současné době se připravuje projekt. "Obec by chtěla ve víceúčelovém zařízení zbudovat klubovnu, sklad nářadí a také sklad pro obecní techniku - traktůrek, křovinořez a podobně", vysvětluje hajanská starostka Dana Vohryzková. "počítá se s vestavbou garáže pro auto našeho hasičského sboru a prostoru pro hasičské stříkačky. Venku bude dětské hřiště."
    Za zmínku jistě stojí, že hajanský sbor dobrovolných hasičů vlastní historickou stříkačku z roku 1898, která je po renovaci místním občanem plně funkční a loni byla vystavena při příležitosti 110. výročí sboru. Druhá stříkačka je oproti tomu zcela nová - byla zakoupena loni.
Vladimír Šavrda
 
První odstavec tohoto článku mě opravdu zvedl ze židle. Musím se důrazně zastat nás, hajanských občanů.
Tak nám doma "přebývaly" desítky náklaďáků stavební suti,zeminy a balvanů, železobetonu, tvárnic, několik aut asfaltového povrchu vozovky, eternitové střechy, vybourané luxfery, zbytky betonu ze sklápěček,  atd...atd....
Všechno jsme to naložili na kolečka a kárky a odtáhli na obecní pozemek???

Stojí jistě za zmínku, že to je nehorázná lež!!

 

Jestli tam lidé z obce nebo chalupáři něco odvezli, tak rostlinný odpad ze zahrad, listí, možná piliny a jiný drobný odpad.
Paní starostka o těch náklaďácích nevěděla? 
Jak může strpět takové pomlouvání vlastních občanů? Nemohla si nevšimnout, že ty náklaďáky tam dva roky nevozili jen zeminu a kamení na vyrovnání terénu. Teď je pozemek provizorně zahrazen a umístěna cedule se zákazem skládky, ale dosud to byla bezplatná (???nebo se někomu platilo????) skládka  pro celé Blatensko.
Psala jsem o tom, přidala i fotky (článek Hajany (ne)zelená vesnice).
Ano, byla to hrůza a je, jen zahrnutá. Rozhodně to však nebylo dílo hajanských obyvatel, ti jen zaplatili sanaci z obecního rozpočtu. 
 
Malá ukázka toho, co jsme tam my, obyvatelé Hajan, údajně vyvezlii z domů a zahrádek:

 

 

Z archivu www.hajany.com:

Jsme (ne)zelená vesnice ?

Zdroj zelená vesnice ? Hajany

 

ANO, třídíme odpad, v patře obecního úřadu můžeme údajně zahodit starou žehličku a podobné „škůdce prostředí“, máme precizní obecní vyhlášku o odpadech, kde se dočtememimo jiné:

 

 

Výňatek z obecní vyhlašky Hajan č. 1/2002 o

odpadech

Čl. 5

Režim nakládání se stavebním odpadem

 

Stavební odpad vzniklý při stavební činnosti fyzických osob, které mají trvalý pobyt na katastrálním území obce nebo vlastní stavbu určenou nebo sloužící k individuální rekreaci na katastrálním území obce, bude odkládán do velkoobjemových kontejnerů, které budou odvezeny k využití nebo zneškodnění na náklady toho, komu stavební stavební odpad vznikl. Přednostně by měl být odpad nabídnut k recyklaci, případně likvidován na zařízeních k tomu určených. Tímto se nevylučuje možnost zajistit si odvoz tohoto odpadu a uložení na řízené skládky vlastními prostředky, popř. jiným způsobem.

Stavební odpad si každý občan musí zlikvidovat na své náklady, ke kolaudačnímu řízení bude doložen písemný potvrzený doklad, jak bylo se stavebním odpadem naloženo.

Neupravený nebo nevytříděný stavební a demoliční odpad nelze obecně využívat na jakékoliv terénní úpravy a rekultivaci (s vyjímkou zeminy).

Za stavební odpad nejsou považovány umělohmotné materiály, kovy, papír, barvy a jiné tekuté hmoty, izolační materiály a výrobky na bázi ropy.

 

 

ALE, jaká je skutečnost? Podívejte se.

 

 

Obrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazekDalší fotografie v galerii a všechny na http://hajany.rajce.net/ne_Zelena_vesnice_-_Hajany

Jistě poznáváte, že jeden z pozemků je budoucí dětské hřiště.Jsou tam ekologicky zahrnuty tři eternitové střechy. 

Když už je z pozemku skládka, co takhle zřídit tam jámu na zelený odpad, takový přírodní kompostér? Kompostem by se pak mohly přihnojovat travnaté plochy obecní.

Nakonec pohledy, jak se zelenalo u kravíne ještě v r. 2005 a 2002:Obrazek

 

Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook