Jdi na obsah Jdi na menu

Co všechno unese kámen aneb Cituplné pověsti od Blatné

Obrazekpověst o hajanském smírčím kříži

 

Blatná - Na příběhy z minulých dob ukazují různá znamení - kříže, kapličky, boží muka.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Autor: DENÍK/Slávka Petráková

Česká krajina je plná znamení. Naši předkové na památku zázračných i děsivých příběhů stavěli u cest křížky a boží muka. Dodnes je Blatensko spojováno s pověstmi o vodnících, čertovských kamenech i nešťastných láskách. Nebo pastýřích. Mezi prostými vesničany požívali pasáci věru malé úcty. Od rána do večera byli na nohou, v každé slotě a ještě museli hlídat svěřená stáda jako oko v hlavě.
Nedej Bože, aby se ztratil jediný kus ! A tak občas pasáci ztráceli spíš své životy, ať už to bylo v zápase se šelmami, loupežníky anebo s obyčejnou žárlivostí.

Mrtvý pastevec

Mezi Chlumem a Hajany stojí nenápadný zavalitý kříž. V dávné době se tu potkala dvě obecní stáda a jejich pastýři. A žádný z nich nechtěl ustoupit tomu druhému, a tak vznikla velká hádka. Nakonec se oba vůdcové stáda poprali. A to tak důkladně, že jeden z nich zůstal ležet mrtvý. Místo toho mordu bylo pak označeno kamenným křížem na památku té strašné události a též jako varování budoucím.

Jenže místo smíření duší se tu děly prapodivné věci. Pozdní chodci v těchto místech vídávali černého psa. Běhal kolem dávného místa vraždy a děsil pocestné. To duše nešťastného pastýře nemohla najít pokoje.

Ke zmaření lidského života stačí chvilenka, ale vychovat dítě je těžký úkol. A často tomu ještě osud klade četné překážky. Venkovské ženy vždy bývaly statečné, a tak nerezignovaly i v těch nejtěžších okamžicích. Takhle se to událo v jedné vsi u Blatné.

Kaplička dala dítě

V Záhorčičkách žil kdysi sedlák se selkou. Hospodaření jim šlo dobře, ale neměli děti. To zvlášť trápilo ženu, a tak si chtěla dítě vyprosit na Pánu Bohu. Putovala do mnoha různých chrámů s procesími, dávala peníze na modlení, nosila ,,do kouta“ dary chudým rodičkám. Ale vůbec nic nepomáhalo.
Proto si usmyslela, že za vsí u cesty k
lesu postaví kamennou kapličku a že všechen materiál nanosí sama, včetně kamení. Žena vše vykonala a opravdu do roka porodila zdravého synka, a tak měl statek i dědice. Dokud prý budou tato boží muka stát, tento selský rod nevymře.
Zděný sloup s výklenkem je sice trochu nakloněný, ale dodnes jej můžete v místě Na Háji uvidět. Kdo však hospodaří na onom statku
?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook