Jdi na obsah Jdi na menu

Voliči Pirátů se budou hodně divit. Vyplouvá na povrch, s kým vším se jejich favorité kamarádí 

 

Voliči Pirátů se budou hodně divit. Vyplouvá na povrch, s kým vším se jejich favorité kamarádí

27. 10. 2017 7:42

Piráti dosáhli ve volbách do Sněmovny výrazného úspěchu. S dvaadvaceti poslanci se v roztříštěné dolní komoře parlamentu stali silou, se kterou je třeba počítat. Mnozí si však kladou otázku, co od Pirátů v příštích čtyřech letech čekat. Páteční Lidové noviny přinášejí o nových poslancích informace, které mnohé pravicově smýšlející voliče ani trochu nepotěší.

Voliči Pirátů se budou hodně divit. Vyplouvá na povrch, s kým vším se jejich favorité kamarádí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš

Pamatujete si ještě výrazně levicově smýšlejícího ekonoma Janise Varufakise? Když v roce 2015 vyhrálo volby radikálně levicové uskupení SYRIZA, Varufakis se stal ministrem financí nové vlády a vyjednával s mezinárodními věřiteli o úlevách pro silně zadlužené Řecko. Dlouho však ve vládě nevydržel. 6. června 2015 kabinet opustil a vyčetl tamnímu premiérovi, že zradil levicové ideály, za které strana bojovala, zradil řecký lid a věřitelům ustoupil. Varufakis také sepsal ekonomický manifest, pod kterým najdeme podepsané i Piráty.   

 

 

Páteční Lidové noviny připomínají, že Varufakis na sociálních sítích poblahopřál českým Pirátům k úspěchu v nedávných volbách. Stojí přitom za pozornost, že Varifakis sám sebe ve známé eseji v deníku Guardian vydané roku 2015 definoval jako nevyzpytatelného marxistu, připomíná deník. Ekonom vede silně levicově zaměřené hnutí DiEM 25, které usiluje o výraznou reformu EU zleva. Členy tohoto hnutí jsou i dva Piráti a nově zvolení poslanci Mikuláš Peksa a Ondřej Profant.

„Smíšené pocity z českých voleb: dva zástupci DiEM byli zvoleni, ale zvítězilo Babišovo pravicové populistické hnutí,“ napsal na Twitteru Varufakis. Piráti prý dokonce uvažují, že budou spolu s Varufakisovým hnutím kandidovat do Evropského parlamentu v příštích volbách. Politolog Petr Kaniok označil hnuti DiEM 25 za silně levicové. Usiluje o federalizaci EU.

„Piráti odmítají, že by z nich podpora DiEM 25 dělala radikální levičáky. Podle předsedy Bartoše jeho strana v provolání vnímá jako stěžejní ty body, které kladou důraz na transparentnost rozhodování orgánů EU, překonání rostoucího nacionalismu uvnitř některých členských států či ochranu spotřebitelů,“ doplnil deník.

 

 

autor: mp

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook